Ledare. Olof Björkmarker.

2017-07-03 07:00

Rent spel på arbetsmarknaden

Nu, lagom till sommaren, får många unga sina första arbeten. Den första lyckan av att tjäna sina egna pengar och att vara en del av en gemenskap på en arbetsplats. Det finns något lutherskt och ansvarstagande i att arbeta. För att citera Karl-Bertil Jonsson: ”Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vårt samhälle i dag bygger på att man gör rätt för sig, att man utbildar sig och sedan arbetar och tar hand om sitt eget liv och bidrar till andras. Det som händer under de första jobben man har som ung blir därför extra viktigt och sätter spår för hela arbetslivet framåt.

Unga som kommer ut på arbetsmarknaden gör det ofta på arbeten med låga trösklar in, och på arbetsplatser där den som anställer inte förväntar sig att man stannar speciellt länge. Rapporterna är många om unga som råkar ut för hårresande villkor. Allt från provanställningar utan lön som varar hela sommaren, farliga arbetsmoment utan skydd och uteblivna pensionsavsättningar. Det finns allt för många arbetsgivare som väljer att utnyttja det faktum att det är oerfaren arbetskraft som anställs.

Verkligheten i dag består av sms-jobb där man kallas in med kort varsel om ett behov uppstår. Unga anställs på avtal som går ut på att så länge det är solsken och turister, då finns det jobb att få. Det är inte så vi vill ha det.

I grunden handlar det om ha ordning och reda. Det är något som gynnar bägge parter på arbetsmarknaden, även den småländske småföretagaren. Många är de arbetsgivare som ser nyttan med kollektivavtal som reglerar de grundläggande förutsättningarna och som utifrån respektive bransch tar hänsyn till villkoren just där. Och även om varken pension eller uteblivet anställningsbevis känns som det mest prioriterade när man är 20 år, så är det ett tecken på hur väl en arbetsplats fungerar. Hur säkerheten ser ut. Hur chefens attityd är.

I dagens Växjö finns butiksanställda som enbart får små fasta kontrakt. Media Markt är ett exempel där man valde att säga upp samtliga anställda och sen återanställa på färre timmar. Det finns låga löner för utländska arbetare i Småland och Blekinge, långt under rimlighet och avtal som anmäls till fackförbundet Byggnads.

Fler arbetsgivare med kollektivavtal är därför något att sträva efter. Har man lyxen att kunna välja arbetsgivare, välj en med kollektivavtal. När du väljer var du gör dina inköp, äter din mat eller har ditt träningskort, välj ett ställe med kollektivavtal. Våga fråga helt enkelt. Låt det bli en konkurrensfördel att vara en schysst arbetsgivare.

Det finns en överenskommelse mellan idrottsrörelsen i Sverige och LO. Det ska vara schyssta villkor vid svenska idrottsevenemang, slår man fast. Rimligt när idrotten själv pratar om fair play. Här finns utvecklingspotential i Växjö där Östers IF, Smålands stolthet, gjort en poäng av att prata rent spel på planen, men inte ställer samma krav i sin restaurangverksamhet. Rimligt vore att man anslöt sig till det löfte som idrottsrörelsen gett och ser till att det finns kollektivavtal på de egna verksamheterna och de man samarbetar med.

Min förhoppning är att årets sommarjobbare kommer möta positiva arbetsgivare som har bra villkor och tydliga avtal. Det borgar för att en generation unga kommer ha en positiv bild av arbete. Goda erfarenheter skapar dessutom goda ledare som när framtiden kommer blir bra chefer och egna företagare. Ordning och reda bygger en stark framtid. Det gör inte djungelns lag. 

 

Olof Björkmarker
Olof Björkmarker 

Socialdemokrat som skriver om Växjö och Småland, där alla borde ha möjlighet och rätt att leva det liv man önska.