Krönika. Mariam Mirström.

2017-11-21 07:00

I ekot av #metoo måste alla kalla sig feminister

Är du feminist? 
​Nej … Jo … jag vet faktiskt inte.
När jag frågade olika människor vad en feminist är, var det inte förvånande att jag fick flera olika svar och reaktioner.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Några av svaren och reaktionerna å ena sidan gjorde mig glad att höra, och å andra sidan blev jag väldigt upprörd. Samtidigt startade en revolution i sociala medier: # metoo. Ett upprop för att uppmärksamma hur omfattande sexuella trakasserier är mot kvinnor.

Det var inte förvånande för mig att se den här revolutionen eftersom jag kommer från ett land där jag i hela mitt liv har kämpat för att få vara en människa och själv forma min identitet som kvinna.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Denna revolution började i USA och har nått till en liten by i Kina: I hela världen. Jag vet inte om kvinnorna som inte har tillgång till sociala medier också kan känna denna revolution. Hur mycket folkets revolution det här kan vara.

Vi har kämpat för kvinnors rättigheter och jämlikhet i många år, vi har kritiserat sociala strukturer i många år. De kvinnor som nu går med i denna revolutionen är yngre, en ny generation.

Så att hitta svar på den fråga som jag ställde i början har blivit viktigare för mig.

För mig, som psykologstudent, är det absolut nödvändigt att hitta de psykologiska och sociala rötterna till mitt svar. Hur fostras barnen från det att de är nyfödda till att se på män och kvinnor, tjejer och killar. Hur påverkas de i skolan av undervisningen och lärarna när det gäller vad som förväntas av dem på grund av deras kön.

Nu finns en ny generation av barn och ungdomar som lever sina liv i sociala medier där det inte finns några gränser mellan nationer.

Ja, alla dessa frågor har redan tagits upp.

Det är bara att söka i ett bibliotek och vi kan hitta massor av böcker om alla de här begreppen. Men hur många procent av folket läser dessa böcker eller känner nödvändigheten att läsa dem?

Efter att ha hört ljudet av denna revolution, #metoo, tror jag att det är dags att inte längre tveka inför feminismen.

Det är dags att alla läser och skaffar sig kunskap om vad feminism verkligen är för något. Det är dags att ändra vår inställning.

Mariam Mirström är student och dramatiker med kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter, miljö och inte-gration som sina hjärtefrågor.

Mariam Mirström
Mariam Mirström 

Mariam Mirström är student och dramatiker med kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter, miljö och inte-gration som sina hjärtefrågor.