Inrikes.

2017-10-20 07:00
  • De nya lärlingsplatserna ska kopplas till programmen för barn och fritid och för vård och omsorg. Där är kvinnorna i majoritet, precis som på förskolor och i vården. Bild: TT
    De nya lärlingsplatserna ska kopplas till programmen för barn och fritid och för vård och omsorg. Där är kvinnorna i majoritet, precis som på förskolor och i vården.
  • Tomas Wijk.  Bild: BO LOSTAD
    Tomas Wijk.

Snart lärlingsplatser även i kvinnodominerade yrken

Redan nästa läsår ska det finnas lärlingsplatser också inom den kvinnodominerade vården och barnomsorgen. Det hoppas Tomas Wijk, koordinator på Kungsmadskolan i Växjö.
​– Där tror jag framtiden ligger, säger han.

I dag är Kungsmadskolans lärlingar huvudsakligen killar. Det är framför allt de som söker till bygg- och anläggningsprogrammet och de lärlingsplatser som finns där.
– Bara tio procent på programmet är flickor. Men nu vänder vi på kuttingen, säger Tomas Wijk.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


De nya lärlingsplatserna ska alltså kopplas till programmen för barn och fritid och för vård och omsorg. Där är de kvinnliga eleverna i klar majoritet, precis som personalen på förskolor och i vården.

Centralt avtal

Ett centralt avtal har redan träffats mellan arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting (SKL) och fackorganisationen Kommunal. Nu återstår att få fram ett lokalt avtal, men Tomas Wijk väntar sig inga svårigheter där.
– Jag har redan träffat omsorgsförvaltningen och vår egen utbildningsförvaltning. De är positiva.

I slutet av 1990-talet var intresset för byggprogrammet så svalt att Kungsmadskolan funderade på att lägga ner utbildningen. I dag går där totalt 200 byggelever och chansen att få bli lärling lockar många.

Tomas Wijk tror inte det blir annorlunda när lärlingsvägen öppnas till barnomsorg och vård. Intresset kommer att finnas där också.
– Kanske blir det annorlunda ute på arbetsplatserna. Jag tror tjejer tänker mer på arbetsmiljö till exempel.

Få betalt redan från första året

På ett annat sätt kommer det också att skilja sig. De nya lärlingarna kommer att få betalt, redan från första läsåret och med en stegrande trappa upp till tredje och sista årskursen. Och att det fungerar vet man redan. Skolverket har förlagt ett pilotprojekt till Kungsmadskolan, med fyra elever från industritekniska programmet som just har börjat som avlönade lärlingar på företaget Getinge Disinfection i Växjö. Ett första steg på väg mot utökat samarbete mellan skola och näringsliv, med målet en så högkvalitativ utbildning som möjligt.

– Det märks ett stort intresse för de platserna, konstaterar Tomas Wijk.    

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter