Debatt. .

2017-11-09 07:00
Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Vi vill skapa grunden för ett jämställt Växjö

Senaste tiden har det skrivits spaltkilometrar i media om rörelsen #metoo och #metoo har blivit mil av berättelser på sociala media om hur det har varit och är att vara flicka/kvinna på denna planet.

Allt från våldtäkter till verbala och fysiska tafsanden, sexistiska elakheter, mobbning verbalt och fysiskt till, ja – det är bara att läsa vad som börjar komma upp till ytan. Rubriker från media har bland annat varit: ”Tafsande är en del av den svenska kulturen” (Dagens ETC). ”Om man vill göra ner en pojke, då kallar man honom fröken, fjolla eller bög”(DN). ”Ingen kan säga ’inte alla män’ när alla kvinnor vittnar om samma sak” (DN). ”De namngivna är toppen på ett isberg” (Dagens ETC). ”Imorgon kommer hårdhänta händer mellan benen åter kallas för skämt” (Dagens ETC).
 


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Vi har valt ett axplock av seriösa skribenters rubriker. Den sista rubriken vill vi inte se förverkligad; #metoo blev en dagslända, tillbaka på ruta ett. I skolan kommer då ”hora”, ”bög” och ”fjolla” fortsatt vara florerande tillmälen och på arbetsplatser får unga tjejer finna sig i att män i maktpositioner tar sig rätten att bete sig sexistiskt kladdande, nypande, tafsande, om de ska ha en chans på den arbetsplatsen, inom den branschen. Och tystnaden lägrar sig.

Nej, tänker vi, det måste gå att göra något som skapar en grund för ett reellt jämställt samhälle där fortsatta trakasserier är otänkbara och låt oss börja i Växjö kommun! Vi tror att skolan är en naturlig utgångspunkt för ett långsiktigt arbete. Barn/unga, deras föräldrar, skolans personal – alla lärare, fritidspedagoger, måltidspersonal, elevhälsan – ja, alla ska inkluderas i en intensiv jämställdhetsdialog.

 

Vi vill:

  • Att fullmäktige beslutar att uppdra åt berörda styrelser/nämnder att ett projekt för jämställdhet med det långsiktiga målet att få bort grogrunder för sexistisk beteende startas i Växjö kommuns förskolor/skolor/gymnasier.
  • Att barnen/ungdomarna och deras föräldrar liksom all personal involveras.
  • Att till exempel klasser/grupper/föräldrar, lärare kan komma överens om ett ”kontrakt” om ett jämställt beteende i klassen och på skolgården.
  • Att kunskaper om jämställdhet och hbtq ska vara naturligt innehåll i alla förskolor/skolor och i all undervisning.
  • Att målet är att få slut på flickors/kvinnors begränsningar i livsutrymme.
  • Samt att skapa ett klimat där alla i det uppväxande släktet känner friheten att vara sig själva.