Hoppa till innehållet

ETC Växjö

Konstgräset på planen sprider microplaster

Växjö kommun har 16 konstgräsplaner i      olika storlekar. Den här, på Fagrabäck, är en av två som har gummigranulat av naturgummi, de övriga är anlagda med granulat av gamla bildäck. 
Växjö kommun har 16 konstgräsplaner i olika storlekar. Den här, på Fagrabäck, är en av två som har gummigranulat av naturgummi, de övriga är anlagda med granulat av gamla bildäck.  Bild: Bild: Linda Alfons

ETC Växjö.

I Sverige finns över 1000 konstgräsplaner, 16 av dem ligger i Växjö. Planerna är populära eftersom de gör det möjligt att träna fotboll i alla väder. Men myntet har en baksida. Konstgräsplanerna är den näst största källan till utsläpp av mikroplaster.

Varje år sprids flera tusen ton gummigranulat ut på svenska konstgräsplaner. Plastfragment mindre än fem millimeter räknas som mikroplaster och är ett stort miljöproblem. Mikroplasterna är ofta giftiga i sig själva, men de binder också andra miljögifter. När de släpps ut i naturen leder det till att fåglar, fiskar och andra vattenlevande djur får i sig plasterna, vilket kan leda till försämrad fortplantningsförmåga och död. Och i toppen på näringspyramiden finns människan som också får i sig plasterna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Växjö!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00