Nyheter.

2017-06-09 08:00
Jenny Sjöström lämnade över namninsamlingen till regionordförande Anna Fransson (S) och vice regionord­förande Robert Olesen (S). Om regionen kommer att ge liknande ob-ersättning till Kommunals medlemmar­ som till sjuksköterskorna återstår att se. Bild: Linda Alfons
Jenny Sjöström lämnade över namninsamlingen till regionordförande Anna Fransson (S) och vice regionord­förande Robert Olesen (S). Om regionen kommer att ge liknande ob-ersättning till Kommunals medlemmar­ som till sjuksköterskorna återstår att se.

Kommunal i protest mot ensidig satsning på sjukvårdspersonal

1 460 namnunderskrifter. Det var den tjocka bunt papper som Jenny Sjöström från Kommunal lämnade över till regionordföranden Anna Fransson med krav på bättre arbetstider.

I våras gick regionen ut med ökad bonus till sjuksköterskor i dygnet runt-verksamhet. Syftet är att detta ska leda till att regionen slipper anställa hyrsjuksköterskor.

Kommunal organiserar kökspersonal, lokalvårdare, skötare, undersköterskor och servicepersonal, yrkesgrupper som också har arbetstider dygnet runt, men de får inte del av satsningen.

– Vi jobbar också helger och kvällar och vi anser att den obekväma arbetstiden är lika obekväm för alla grupper, säger Jenny Sjöström, Kommunal hälso- och sjukvård i Kronoberg.

Kritiserar MP, V och S

Medlemmar i fackförbundet har vänt sig till sektionen i Kronoberg och känt sig orättvist behandlade, därför tog Kommunal initiativet till en namninsamling som pågick under tre veckor i april och maj. Under den tiden har nära 1 500 personer skrivit under, något som Jenny Sjöström är mycket nöjd med.

– Miljöpartiet, Vänstern och Socialdemokraterna styr i regionen. De har alla rättvisa i sina grundvärderingar och det här anser vi vara långt ifrån rättvisa, säger hon.

Även de yrkesgrupper som Kommunal organiserar har en stor betydelse för den goda vården och patientsäkerheten.
– När man gör en sådan här satsning på en yrkesgrupp kan det vara konfliktskapande mellan grupperna, säger Jenny Sjöström. 

Därför vill Kommunal ha långsiktiga satsningar på alla yrkesgrupper med ökad bemanning, slopade delade turer och arbete var tredje helg. Något som Kommunal har fört en dialog med regionledningen om i två års tid.– Det är klart att vi inte har något emot detta, men vi ska ha samma förutsättningar som de.

Vad hoppas du på?
– Jag hoppas att de ska omvärdera sitt beslut så att denna ob---satsning ska omfatta samtliga av Kommunals yrkesgrupper inom dygnet runt-verksamhet i Region Kronoberg. 

Regionordförande Anna Fransson (S) tog emot namninsamlingen. – Det är alltid spännande att se det engagemang ni drivs av och vi vill vara en attraktiv arbetsgivare. Samtidigt måste vi bli fria från beroendet av hyrpersonal. Därför måste vi göra riktade satsningar på detta, säger hon.

”Legat långt över märket”

Anna Fransson tycker ändå inte att regionen inte har gjort satsningar som kommer Kommunals medlemmar till del.
– Vi har medvetet legat långt över märket både för undersköterskornas- och sjuksköterskornas löner. Och vi har gått över det centrala avtalet för Kommunals medarbetare. Vi har också lagt ett förslag till sjukvårdsdirektören att ta bort de delade turerna. Vi gör mycket, men måste göra riktade insatser.   

Kommentarer från namninsamlingen:
”Som sjuksköterska hade jag aldrig klarat mig utan dessa underbara undersköterskor! De sliter precis som vi gör och de förtjänar en högre ersättning för sitt arbete precis som vi!”

”Oavsett vad du har för utbildning ska du självklart ha samma ob när du jobbar obekväma arbetstider. Varför ska jag -annars jobba kvällar, helger och nätter?”

”Trött på att höra allt gnäll om att ssk har det jobbigt när vi sjuksköterskor har det betydligt jobbigare som får göra allt de tunga jobbet.”