Ledare. Amanda Karlsson.

2017-11-13 08:27

Nej, jag vill inte ligga med dig

Antagandet att alla män vill ligga med alla kvinnor och att alla kvinnor vill ligga med alla män de träffar står i vägen för en verklig jämställdhet. Detta antagande går enligt genusvetaren Judith Butler under namnet ”den hetero-sexuella matrisen”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den heterosexuella matrisen försvårar jämställdheten och förhindrar vänskaps- och affärsrelationer mellan män och kvinnor.

Redan som barn stoppas vi från att umgås obehindrat med någon av det motsatta könet, baserat på att vuxenvärlden finner relationen problematisk. Baserad på antagandet att män och kvinnor alltid känner en sexuell dragning till varandra. Men tänk om det inte är fallet? Tänk om barnen bara vill leka tillsammans med en leksak de har ett delat intresse för? Tänk om vi på arbetsplatsen endast är ute efter att göra vårt jobb, inte att hitta en partner? Tänk om tjejen som spelar tv-spel gör det för att hon tycker det är kul, inte för att någon ska tycka att hon verkar tilldragande?


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


De regler och normer vi har kring hur män och kvinnor ska vara omfattar även hur de ska bete sig i relation till varandra. Normerna berättar för oss att jag som kvinna ska bete mig på ett sätt i mötet med en man, och på ett annat sätt i mötet med en kvinna. Den heterosexuella matrisen berättar för mig att jag måste känna ett sexuellt intresse för mannen jag möter. Men om kön är en social konstruktion, måste det vara så?

Antagandet att män och kvinnor inte kan mötas utan ett sexuellt intresse är ett hinder för jämställdheten och våra personliga relationer. Det är ett hinder för de jobb vi skulle kunna utföra tillsammans.

Det kanske är jobbigt att inse, men nej, alla vill inte ligga med dig. Det är dags att vi ser världen i alla de färger som finns. En kvinna är inte per automatik romantiskt intresserad av den man hon möter. Hon kanske inte alls är romantiskt intresserad av män. Det kan vara så att hon inte känner någon sexuell drivkraft alls. Det kan till och med vara så att hon inte är intresserad av dig som person.

Det kanske verkar galet, men jag vill hävda att män och kvinnor kan vara vänner, helt utan några sexuella intressen. Jag tror att vi kan jobba tillsammans, utan något som stör. Att barn kan leka tillsammans, utan att något blir fel. Låt oss därför avskaffa den heterosexuella matrisen och se människor för vad de är. Individer, med så många olika intressen och preferenser att det inte går att räkna. Låt inte könet begränsa oss längre. Kvinnor är inte en homogen grupp. Män är inte en homogen grupp. Kön är en social konstruktion, lika så den obligatoriska heterosexualiteten.

 

Amanda Karlsson
Amanda Karlsson 

Aktiv i Ung vänster och Vänsterpartiet. Är kultur- och litteraturintresserad och har ett starkt engagemang för feminism, antirasism, djurrätt och mänskliga rättigheter.