Ledare. Olof Björkmarker.

2017-11-06 07:00

Människor är ekonomiska enheter i Moderaternas värld

För den som önskar ett mer tolerant och öppet samhälle där människor tillåts vara svaga då och då ser det faktiskt inte särskilt ljust ut. Speciellt inte om man tittar på Nya Moderaternas nya gamla politik. En politik som på flera sätt kan beskrivas som det nya svarta.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Till att börja med har vi flyktingpolitiken. Ett samhälle utvärderas bäst utifrån sin inställning till hur man ser på människan och människans värde. Moderaternas ohejdade flirtande med Sverigedemokraterna och med det som i flera medier beskrivits som en ny hårdare migrationspolitik.

Även Socialdemokraterna har på ett vanskligt sätt närmat sig högerpopulistiska tendenser i synen på såväl flyktingar, gränskontroll och brottslighet och behöver ta ett rejält steg mot en äkta human syn på människan. Solidariteten omfattar inte bara människor i landet Sverige, den omfattar alla.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


I Moderaternas nya migrationspolitik ingår bland annat hårdare försörjningskrav och tillfälliga uppehållstillstånd. Den gamla mer generösa politiken som Fredrik Reinfeldt pratade om när han ville att vi skulle öppna våra hjärtan, den går nu att kalla för ”förkastlig” om man är moderat kommunalråd i till exempel Ljungby. Människan reduceras i Moderaternas värld till en ekonomisk enhet i stället för en människa med behov.

I Växjö kommun föreslår Moderaterna att familjer med försörjningsstöd och där en gymnasieelev blir av med studiebidraget inte längre ska få full ersättning. Detta motiveras med rättvisa i förhållande till de som faktiskt sköter sin skolgång. Hand upp den som tror att någon som redan har det knapert ekonomiskt skulle kunna lägga ännu mer kraft på sin skolgång om de ekonomiska resurserna minskar. Det signalerar samtidigt en syn på fattigdom som innehåller ett stort mått av förakt. Är man fattig är det många som har synpunkter på om man använder sina knappa resurser ansvarsfullt.

Det leder oss osökt vidare till Moderaternas syn på tiggare. Vellinge kommun vill förbjuda tiggeri och den inställningen återkommer hos en mängd moderata företrädare. Den nationella M-stämman instämmer och röstade igenom ett nationellt förbud. Kritik fanns dock, från Moderata ungdomsförbundet som i stället vill tillåta privata fastighetsägare att kunna avhysa personer. Vänder man på det så menar alltså Moderata ungdomsförbundet att välvilliga fastighetsägare kan tillåta personer att tigga vid fastigheten. Den som vill raljera kan kalla detta tillstånd att tigga för välgörenhet, något som det säkert finns ett avdrag på skatten för.

En klassisk moderat åsikt är att arbetsrätten måste förändras och bli mer flexibel (läs: bli sämre för den som är anställd). TCO argumenterar förträffligt när de menar att de inte gör ett ideologiskt ställningstagande när de kritiserar Moderaternas förslag om förändrad turordning. TCO konstaterar att förslagen skulle få stora negativa konsekvenser för medlemmarnas ”trygghet och möjlighet till utveckling”.

Människor är inte enbart en kugge i det ekonomiska maskineriet. Det är ofta högern i svensk politik menar att deras politik grundas i någon form av objektiv sanning i vad som är bra, och att västerns politik bygger på ideologiska ställningstaganden. TCO visar att på det arbetsmarknadspolitiska området är det Moderaterna som har ideologiska skygglappar.

Det är lätt att vara dyster i synen på hur samhället skulle bli om alla av Moderaternas förslag blev verklighet.

 

Olof Björkmarker
Olof Björkmarker 

Socialdemokrat som skriver om Växjö och Småland, där alla borde ha möjlighet och rätt att leva det liv man önska.