Ledare. Amanda Karlsson.

2017-10-16 07:00

Dumpa inte ansvaret för miljön på arbetarklassen

Har du inte längre råd med dina bussbiljetter in till stan utan väljer att ta bilen? Ja, då får du skämmas för att du förstör vår miljö. Samtidigt i en annan del av Sverige har helikopter blivit den nya lyxbilen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Klimatfrågan är inte bara en fråga om miljö, den är en fråga om klass. För vem har egentligen råd att vara en miljökämpe? Har du inte råd att hyra en miljölägenhet som förvandlar matrester till biogas? Har du inte råd att välja det ekologiska alternativet? Har du inte tid att läsa om var och hur dina produkter är producerade? Ja, då är det ditt fel att miljöhotet är så nära.

Vi försöker vårt bästa, jag lovar, men vi klarar inte allt, inte ensamma. Vi sorterar våra sopor, vi cyklar till våra jobb, vi köper ekologisk bomull, men vi har inte tillräckligt med tid. Vi har inte tillräckligt med pengar.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Samtidigt borrar våra företag upp oljan ur haven, gräver upp kolet ur marken och skövlar skogar, allt för produktionen. Samtidigt gömmer företagen de giftiga ämnena bakom vetenskapliga ord, de berättar inte hur deras produkter kommit till, och de låter oss köpa produkterna som förstör vår jord. Och samtidigt åker Sveriges rikaste taxi, de åker helikopter, de åker limousin, de åker privatflygplan.

Är det rimligt att det är den ensamstående mamman som får all skuld för miljöhotet för att hon inte har tid att välja rätt produkt, för att hon skjutsar sina barn till fotbollsträningen för att hinna till sitt kvällspass? Förväntas vi efter åtta timmars arbete googla alla produkter vi behöver köpa när vi senare ska till matvaruaffären, för att försäkra oss om att vi gör rätt val?

Är det okej att allt ansvar dumpas på konsumenten? Är det otänkbart att producenten skulle kunna ta lite av ansvaret? Märka sina produkter, förbättra sin produktion, betala för sin miljöförstöring och berätta för oss var produkten kommer ifrån. Borde det inte vara lättare för oss att välja rätt? Borde det inte vara svårare att välja fel?

Jag tar gärna mitt ansvar, jag lovar. Men jag ber, gör det inte så svårt för mig. Tänk på att vi måste jobba, vi måste sova, vi måste cykla, vi måste betala hyra, vi måste sopsortera, vi måste äta, vi måste plugga, vi måste läsa en innehållsförteckning vi bara förstår hälften av, vi måste skratta, vi måste välja rätt.

Bygg en cykelväg jag kan cykla på, märk produkten jag borde köpa, och installera en avfallskvarn som förvandlar mitt matavfall till biogas, men gör det inte endast för de som har pengar. Gör det inte dyrare att leva på ett hållbart sätt. Gör det tillgängligt att vara en miljökämpe, gör det lättare att ta ansvar. Gör inte miljöfrågan till en klassfråga.

Amanda Karlsson
Amanda Karlsson 

Aktiv i Ung vänster och Vänsterpartiet. Är kultur- och litteraturintresserad och har ett starkt engagemang för feminism, antirasism, djurrätt och mänskliga rättigheter.