Ledare. Olof Björkmarker.

2017-08-14 06:00
”Bilden av att Sverigedemokraterna är ett inkompetent parti är farlig. Den är farlig för att vanliga politiska spelregler inte gäller. Normalt sätt gör skandaler och inkompetens att ett parti förlorar röster i val.  Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
”Bilden av att Sverigedemokraterna är ett inkompetent parti är farlig. Den är farlig för att vanliga politiska spelregler inte gäller. Normalt sätt gör skandaler och inkompetens att ett parti förlorar röster i val.

Det är dags att välja det som är rätt

Man får känslan av att de lokala Sverigedemokraterna ses som nyttiga idioter i en större kamp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är lätt att göra narr av Sverigedemokraterna och deras företrädare. Men de är en del av en politisk rörelse som just nu är högljudd och som aldrig har varit helt borta. Det är samma sverigedemokrater som spred klistermärken på 1990-talet med texter som ”Indianerna stoppade inte invandringen, i dag lever de i reservat”. Klistermärken med försök till unken humor men med tydligt budskap om splittring.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I dag kan man skoja lite om Sverigedemokraternas inkompetens. Men det är få som skojar om nazister. Det upprörde till exempel när nazisterna var på Grand Samarkand för att demonstrera. Det upprörde när nazisterna fick tillstånd att vara i Almedalen. I nazisternas spår kommer hot, våld och människor som tystnar.

Det är samma politiska rörelse som kom till makten i Tyskland på 1930-talet efter att likt dagens nättroll ha spridit rykten och lögner, hotat och varit våldsamma. Det är samma politiska idéer som ledde till att nazister demonstrerade i Växjö 1985 och som fick kvinnan med handväskan att reagera och göra händelsen förevigad på en känd bild.

Samtidigt som nazisternas aktiviteter blir mer synliga pågår en lokal konflikt inom Sverigedemokraterna i Kronobergs län. Den har skildrats genom att företrädare berättar om den för journalister och genom att det finns bandinspelningar som läcks för att skada motståndare. Hade den inträffat i något av länets andra partier hade skriverierna blivit mångdubbelt större. Närmast går den att jämföra med den konflikt som pågår inom Moderaterna i Jönköping och som också har bevakats av flertalet medier inklusive ETC.

Konflikten blottlägger att Sverigedemokraternas företrädare är dåliga politiker. De uttrycker sig plumpt om varandra och gör fel enligt de regelverk som finns. Det är långt ifrån ett moget och ansvarstagande agerande. Detta spär på bilden av att Sverigedemokraterna är ett parti fyllt med inkompetenta personer som inte vet vad de håller på med. Kerstin, Benny, Romeo, Börje och flertalet andra sverigedemokrater beter sig på ett sätt som inte är värdigt människor som arbetar utifrån ett förtroende.

Från Sverige­demokraternas ledning verkar man dessutom vara av samma åsikt. I interna brev pratar man från nationellt håll på ett nedsättande sätt om sina lokala företrädare. Man får känslan av att de lokala Sverigedemokraterna ses som nyttiga idioter i en större kamp. Flera uteslutna sverigedemokrater finns i Kronoberg och sitter i dag kvar som politiska vildar i kommunfullmäktige i till exempel Tingsryd.

Men bilden av att Sverigedemokraterna är ett inkompetent parti är farlig. Den är farlig för att vanliga politiska spelregler inte gäller. Normalt sätt gör skandaler och inkompetens att ett parti förlorar röster i val. Det har än så länge inte drabbat Sverigedemokraterna.

Den lokala politiska kartan i Kronoberg har just nu flera inslag av minoritetsstyren där block­politikens snäva synfält gör Sverige­demokraterna till vågmästare. Varje kronobergsk ­politiker som över huvud taget överväger att samarbeta med Sverigedemokraterna måste komma ihåg att det egna partiet har mycket mer politiskt innehåll gemensamt med ­vilket som helst av de andra partierna. Något av de partier som åtta av tio ändå väljer att rösta på.

Maktens berusning i att släppa in Sverigedemokraterna från kylan för att vinna en kortsiktig kommunpolitisk seger kommer att straffa sig i längden. Det är som professor Dumbledore, rektor för Harry Potter på Hogwarts säger: Det är dags att välja det som är rätt, och inte det som är lätt. 

Olof Björkmarker
Olof Björkmarker 

Socialdemokrat som skriver om Växjö och Småland, där alla borde ha möjlighet och rätt att leva det liv man önska.