Kultur & Nöje.

2017-09-01 12:00
 • Tomas Bannerhed medverkade i våras i Berättarfestivalen i Ljungby där han talade om sin roman ”Korparna”. Den har hittills sålts i uppåt 150 000 exemplar. Inom ett år planerar han att ge ut en uppföljning. ”Korparna” gavs ut 2011 på Weyler förlag. Bild: Edgar Weibull
  Tomas Bannerhed medverkade i våras i Berättarfestivalen i Ljungby där han talade om sin roman ”Korparna”. Den har hittills sålts i uppåt 150 000 exemplar. Inom ett år planerar han att ge ut en uppföljning. ”Korparna” gavs ut 2011 på Weyler förlag. 

Korparna flyger i  Frankrike och vidare söderut

Kronobergsförfattaren Tomas Bannerheds succéroman ”Korparna” har nyligen givits ut i Frankrike och inom den närmaste framtiden planeras utgivning även i Bulgarien och Turkiet. Det betyder att ”Korparna” har översatts till nio olika språk och sålts i uppåt 150 000 exemplar.

Sedan den kom ut 2011 har ”Korparna” väckt existentiella frågor till liv om landsbygden. Om hur dess invånare ska kunna hitta hem och överleva både materiellt och socialt i en ny tidsålder utan småjordbruk.

Flykten till fåglarnas värld

Huvudpersonen vill fly bort från det meningslösa knoget på landsbygden, som ändå är dömt till undergång inom en snar framtid. Medan fadern lägger ner hela sin själ i lantbruket och vill naturligtvis att sonen ska fortsätta i hans spår.

Sonen flyr dock in i fåglarnas värld för att hitta en egen mening i den krassa tillvaron på landet. Slutet i den psykologiskt upptrappade handlingen blir tragiskt för fadern.

– Detta är ingen självupplevd handling men hela berättelsen bygger på en ren känsla som kommer inifrån mig själv. Jag ville någon annanstans och till ett annat liv. Att skildra detta gav mig inspiration till att söka mig in på författarbanan, vilket förverkligades efter en tvåårig författarkurs på Biskops Arnö, berättar Tomas Bannerhed, som har sina rötter och är uppväxt på landsbygden i Uråsa mellan Tingsryd och Växjö.

En komprimerad prosa

På utbildningen i början av 2000-talet fick han grunderna i gestaltning och berättarteknik. I ”Korparna” framträder en mycket komprimerad prosa, där de direkta anslagen återfinns i en stil där uttrycken präglas av stringens och exakthet i språket.
– För mig personligen har språket alltid en stor betydelse. Även uttryck och talesätt, som kan komma från mina mor- och farföräldrar, har jag försökt fånga upp och ta in i prosan, säger Tomas Bannerhed.

Handlingen har sin grogrund i den enorma omvandling som landsbygden genomgick under årtiondena efter andra världskriget och som kulminerade på 1970-talet. I romanen ingår samtidigt perspektivet att gestalta barnets utsatthet.
– Som vuxen har jag försökt bearbeta den värld jag befann mig i på landsbygden. Jag hade starka skuldkänslor och kände att jag inte hade någon plats där, utan ville till ett annat liv. Senare i livet har jag försökt förstå vad jag egentligen längtade bort ifrån genom att bearbeta min egen flykt.

Alltihop blir i många stycken en finstämd och personligt färgad roman, där funderingar och uppgörelser varvas med mera djupgående analyser. Inramningen blir uppväxtmiljön och fåglarnas liv, som vävs in i romanen.
– Från början visste jag inget om fåglar men genom en omfattande research inom fåglarnas värld, då jag antecknade och lyssnade flitigt i naturlandskapet på Ekerö utanför Stockholm, har jag skaffat mig en kunskap och bakgrund till beskrivningarna i ”Korparna”.

Uppföljning om ett år

Efter utgivningen av ”Korparna” har Tomas Bannerhed skrivit boken ”I starens tid” med god känsla av fåglarnas tillvaro. Sedan 20 år tillbaka bor Tomas Bannerhed i Stockholm. Inom ett år planerar han att ge ut en uppföljning till ”Korparna”.

 

Tomas Bannerhed:

 • Yrke: Författare. Har även arbetat som universitetslärare och redaktör för Stockholms utbildningsför-valtnings tidning Lära Stockholm.
 • Ålder: 51 år
 • Född: I småländska Uråsa
 • Bor: Stockholm
 • Bibliografi: ”Korparna” (2011) och ”I starens tid” (2015)

Priser och utmärkelser: 

 • 2011 Augustpriset för ”Korparna”
 • 2011 Studieförbundet Vuxen-skolans författarpris
 • 2012 Borås tidnings debutantpris för ”Korparna”
 • 2012 Växjö kommuns kulturpris

Källa: wikipedia