Kultur & Nöje.

2017-12-01 12:00
En väns tragiska död blev starten på Clownen Jacs karriär.  Bild: Lina Alriksson
En väns tragiska död blev starten på Clownen Jacs karriär. 

Klassisk historia i nutida tappning

En framgångsrik artist som har tröttnat på rampljuset, en clown som har börjat ifrågasätta syftet och vinningen med berömmelsen. Just nu tolkas Hjalmar Bergmans klassiska roman ”Clownen Jac” på Regionteatern i Växjö.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Clownen Jacs framgångar på de stora scenerna bygger på en lögn. Regionteaterns uppsättning i regi av Isak Hjelmskog handlar om artisten som mot slutet av sin karriär vill sluta skämta och i stället börja tala om berömmelsens pris. Föreställningen inleds med det ögonblick som förändrade hans liv då hans bästa vän avled under en föreställning – något han själv vann framgång i. Huvudkaraktären spelas av den välkända skådespelerskan Evabritt Strandberg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Hon var själv nöjd med den karriär hon hade haft och ville slå sig till ro, men valde ändå att tacka ja när hon fick frågan. Hennes insats är fenomenal, hon har en karisma som fullständigt trollbinder publiken, säger Lotta Welmsö, marknadsförare och turnéplanerare vid Regionteatern Blekinge Kronoberg.

Bygger på Hjalmar Bergmans roman

Föreställningen bygger på romanen med samma namn som skrevs av Hjalmar Bergman 1930. Boken blev hans avskedsroman i vilken han sägs beskriva den mänskliga verkligheten bakom sin konst samt villkoren för konstnären i den moderna världen. Tolkningen av skådespelarna har tagit med sig innebörden av originaltexten och moderniserat den, likt boken är den en satir över den amerikanska nöjesindustrin.

– Det är häftigt att temat håller än i dag, det är en historia som bär ett stort vemod och som jag tror kan ge många ett uppvaknande. Vad är viktigt och vad är det inte, precis som när boken skrevs så ställs vi ständigt inför dessa frågor.

”En stark historia”

Med grepp från realityserier och till tonerna av popmusik från fem decennier närmar sig publiken under föreställningens gång sanningen bakom kändisen. Med ett litet annorlunda inslag på scen, där Evabritt Strandberg ständigt är närvarande i bild filmad bakom ett skynke, spelas den stundtals sorgsna historien upp. ”Clownen Jac” hade premiär i Växjö under oktober och har sedan dess varit ute på turné, nu återkommer den hyllade uppsättningen till Växjö och här spelas den fram till den 9 december.

– Det häftiga i att jobba med teater är att man får följa hela resan, från att först läsa manuset till att se hur skådespelarna gnistrar till på scen. Det är en stark historia som griper tag i åskådaren, samtidigt som den stundtals är underhållande med en spetsad humor. ”Clownen Jac” berör ett ständigt aktuellt tema som passar de flesta åldrar, säger Lotta Welmsö.