Kultur & Nöje.

2017-11-10 12:00
Lars-Åke Wilhelmsson med Babsan är aktuell med föreställningen ”Ett liv i rosa”.  Bild: Peter Knutson
Lars-Åke Wilhelmsson med Babsan är aktuell med föreställningen ”Ett liv i rosa”. 

Inte bara glitter och glamour i Babsans rosa liv

Det är nog få som inte har en relation till det rosa yrvädret Babsan som under decennier har underhållit det svenska folket. Nu ställer hon sig för första gången ensam på scen i showen ”Ett liv i rosa” och nästa söndag landar turnén i Växjö.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När ETC Växjö når Lars-Åke Wilhelmsson är han mitt uppe i repetitionerna, de sista detaljerna ska på plats och de glittriga scenkläderna ska sys klart inför premiären. I ”Ett liv i rosa” får publiken för första gången träffa Babsan ensam på scen i en föreställning som handlar om såväl mannen bakom den folkkära karaktären som deras unika relation.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Showen handlar om vad som hänt i mitt liv, allt från när jag som ung arbetade på nöjesfält till min militärtjänstgöring och sedan vidare till mitt liv med Babsan. När det är hon som står på scen blir det självklart lite mer glitter och glamour än om det bara hade varit Lars-Åke.

Framgångsrik tävlingsdansare

Lars-Åke Wilhelmsson föddes i det lilla samhället Furuvik utanför Gävle där han tidigt började att underhålla sin omgivning. På 70-talet var han en framgångsrik tävlingsdansare och var så småningom med och bildade dragshow-gruppen ”Suprise sisters”. Han flyttade under 80-talet till Stockholm där Babsan föddes för 20 år sedan, något han beskriver som en lyckosam slump.

– Jag framträdde med min karaktär Babydoll Karlsson i ZTV och när programledaren Anders Lundin skulle presentera mig så fick han hjärnsläpp och kallade helt enkelt in mig som Babsan. Det var så hon föddes så det var ju minst sagt en lyckad felsägning.

Babsan blev snabbt en gladlynt och frispråkig kvinna, ett folkkärt rosa yrväder som lockade publik i alla åldrar.
– Babsan har blivit folklig på ett sätt som inte alla drag show-artister kan bli och jag tror det är för att hon är lite lagom fräck, elak och sexig. De flesta blir glada av henne och publiken har hon alltid haft med sig.

Prisad kostymdesigner

Parallellt med karaktären finns också Lars-Åke som minst sagt har haft en framgångsrik karriär på egen hand, inte minst som prisad kostymdesigner. Det finns dock ingen bitterhet i relationen, även om han ibland tycker det är skönt att bara få vara sig själv.

– Det är ju hon som drar in det mesta till hushållskassan och vi håller nog ihop lite som man gör i ett äktenskap. Jag tycker väldigt mycket om henne men ibland har omgivningen svårt att skilja oss åt, blir jag inbjuden på en fest kan människor ibland undra var Babsan är om jag kommer utan smink. Det är lite för dem som att beställa in en oxfilé och i stället serveras en dålig stek.

Hbtq-personer

Lars-Åke Wilhelmsson talar tillsammans med sitt alter ego Babsan gärna om hbtq-personers rättigheter och inte minst Babsan har blivit något av en ikon inom gay-världen.

– Allt har blivit lättare sedan jag själv kom ut, men man ska komma ihåg att det fanns en tid innan dagens mer toleranta samhälle. Nu tar vi för givet att alla kan gå med i Prideparaden, men på slutet av 70-talet var det helt normalt att mötas av glåpord. Här är Babsan en fantastisk kämpe, som kändis kan hon belysa viktiga frågor mer än vad jag som Lars-Åke kan göra. Hon har blivit en karaktär som få stör sig på och som går hem hos svenska folket.

”Ett liv i rosa” beskrivs som en glittrig show där åskådare för första gången får möta Babsan ensam på scen. Lars-Åke pratar om ett kärleksfullt förhållande till karaktären och för honom känns det helt naturligt att det är just hon som bjuder publiken på berättelsen om hans liv.

– Babsan är på många sätt en del av mig så inte kan jag väl tröttna på henne. Samtidigt ska man komma ihåg att det är Lars-Åke som styr, det är jag som kan bestämma när den rosa klänningen åker på.