Kultur & Nöje.

2017-06-02 12:00
 • Isovannara Chea Bild: Linda Alfons
  Isovannara Chea
 • Inijaz Rajovic Bild: Linda Alfons
  Inijaz Rajovic
 • Maria Fristedt Bild: Linda Alfons
  Maria Fristedt
 • Johan Sandahl Bild: Linda Alfons
  Johan Sandahl
 • Ingrid Burman Pressbild
  Ingrid Burman
 • Anna Tenje, Pressbild
  Anna Tenje,

Hurra för Sverige!

På tisdag är det Sveriges nationaldag. Vi frågade några Växjöbor om Sverige och nationaldagen.

Maria Fristedt, sjuksköterska:
Vad är Sverige för dig?
Det är ju hemma. Trygghet. Jag tycker att det är vackert här, speciellt nu.

Hur firar du nationaldagen?
Vi har kommit långt både med demokrati och sociala försäkringssystem. Och landet har inte gått isär – det finns sociala klyftor, men de är inte jättestora. Det finns sjukvård och vi får utbilda oss. Vi har det rätt bra, många av oss. De har varit duktiga, våra föregångare, att bygga landet.

Jag jobbar. Jag jobbar i sjukvården, så det blir jobb – det blir bra det också.

Sovannara Chea, student och asylsökande från Kambodja där han var universitetslärare i engelska, miljöaktivist och engagerad i oppositionspartiet: 
Vad är Sverige för dig?
När det gäller mänskliga rättigheter och politiskt engagemang så är Sverige ett av de mest liberala länderna och regeringen bryr sig verkligen om folket. Till exempel är kollektivtrafiken väldigt bra, alla har tillgång till sjukvård och det är inte särskilt dyrt heller med hälsovård. Men jag tycker att det är kallt i Sverige. En bra sak är miljön, skogarna är väldigt gröna på våren och sommaren och sjöarna har rent vatten. Fast jag tycker att svenskarna är tysta. Det kanske beror på miljön, att det är så långt mellan människor, att de inte är så pratsamma. Regeringen tar också väl hand om barnen, nästa generation som ska utveckla samhället. Till exempel kan barn få gå i förskolan från att de är väldigt små och de får stanna där hela dagarna så att föräldrarna kan arbeta, det är väldigt familjevänligt.

Hur firar du nationaldagen?
Jag vet inte, det är första gången jag är här när det är nationaldag. Men jag kommer att gå in till stan för att se hur det går till.

Nijaz Rakovic, säljer kläder på torget:
Vad är Sverige för dig?
Sverige är min andra mamma, Bosnien är den första. Om vi har kommit från kriget och de har tagit hand om oss, då måste vi vara snälla mot det här landet. Tack för att de har tagit oss från kriget. Jag sov på golvet i Kroatien i en månad. När vi kom till Sverige, till Ystad, var det ett fint hotell och vi sov i nästan 24 timmar. Vi ville inte vakna. Vi trodde att det var riktiga lakan, men när vi vaknade så var det papper. Men vi ville inte flytta därifrån, det var så fint.

Hur firar du nationaldagen?
Det blir firande hemma i Tingsryd. Jag ska samla familjen och vi ska grilla lammkött och fisk. Inget annat. Och så ska jag dricka lite öl, inte mycket för onsdag är arbetsdag för mig. Vi ska hissa flaggan och kanske kommer våra svenska grannar också. Det blir jättebra – vi brukar hjälpa varandra.

Johan Sandahl, assistent på Jobbcenter:
Vad är Sverige för dig?
Det är framför allt det fina vädret på sommaren och alla glada människor gör också mycket till. Det är mycket bra människor i Sverige. Och landet har en intressant historia – jag är intresserad av historia – alla epoker är lika intressanta.

Hur firar du nationaldagen?
Jag firar med vänner och familj, äter god mat och har det trevligt.

Ingrid Burman, landshövding:
Vad är Sverige för dig?
Sverige för mig är ett demokratiskt öppet samhälle som bejakar mångfald. Det är viktigt att vi bevarar våra traditioner i Sverige för att bevara det öppna samhället. Mångfald bidrar alltid till samhällsutvecklingen.

Hur firar du nationaldagen?
Jag kommer att vara i Kosta med kungaparet och sedan komma vi till Linnéparken. Efter det är det lunch i residenset med kungaparet innan jag åker med dem till flygplatsen. Efter det ska jag bara vara med nära och kära.

Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande:
Vad är Sverige för dig?
Sverige för mig är frihet, öppenhet och möjligheter. Frihet att tycka vad jag vill, öppenhet att vara den jag vill och möjligheter att bli den jag vill.

Hur firar du nationaldagen?
Jag firar nationaldagen med kungen och drottningen i Linnéparken i Växjö.

Nationaldagsfirande i Växjö:
• Biltema meet kl 10–16: Biltema i Växjö arrangerar nationaldagsfirandet tillsammans med bilklubben Street Cars. Hoppborg, ponnyridning och ansiktsmålning för alla barn. En stor bilutställning med fordon från hela södra Sverige står i centrum för arrangemanget där även lokala föreningar visar upp sin verksamhet, exempelvis dans, motorsport, radiobilar och mycket mer. 

• Linnéparken kl 12–16: Kungaparet delar ut flaggor till föreningar och nya svenskar, invigning av Linnéträdgården, musikunderhållning, Växjö kommuns kulturpris och stipendier, tal och nationalsång. 

• Asadagen med nationaldagsfirande kl 13–18: Ångaren Thor anlägger Asa Herrgård cirka klockan 13 där också flaggan hissas till nationalsången. Därefter finns mängder med aktiviteter vid Herrgården, Hembygdsgården och Duvekvarn. Till exempel: prova bågskytte, höra SLU/Asa forskningsstation, tipspromenad, åka hast med vagn, rida ponny, hantverk. Avslutning klockan 18 med Norrvidingespel i kyrkan.

• Domkyrkan kl 18–19: musik med Alle-manskören, Prima Visa, Chorus Linnaea, dirigent Linda Andersson, Yvonne Steen Ohlander, piano/orgel. och stråkkvartett.