Kultur & Nöje.

2017-07-07 12:00
”Hela mitt liv har handlat om musik och nu dök den stora chansen upp att spela med ungdomsidolen Henrik Berggren. Det känns toppen”, säger musikskaparen Henning Fürst, bosatt i Viås tre mil norr om Växjö.  Bild: Edgar Weibull
”Hela mitt liv har handlat om musik och nu dök den stora chansen upp att spela med ungdomsidolen Henrik Berggren. Det känns toppen”, säger musikskaparen Henning Fürst, bosatt i Viås tre mil norr om Växjö.

Henning spelar live med Henrik Berggren i sommar

För Henning Fürst från byn Viås, tre mil norr om Växjö, upplever just nu en drömsommar. Han turnerar tillsammans med ungdomsidolen Henrik Berggren.
​– Det kändes helt magiskt att uppträda inför 12 000 jublande åskådare på Gröna Lund i Stockholm, där vi hade vår premiär i början av juni, berättar Henning Fürst.

När tillvaron kändes en aning neråt i vintras dök den stora chansen plötsligt upp:
– Då fick jag förfrågan om att spela live i sommar på Henrik Berggrens sista turné. Premiären gick ju fantastiskt bra och nu närmast väntar spelningen i kväll, den 7 juli, på Peace and love-festivalen i Borlänge. Det känns verkligen som en ynnest och en dröm att spela med sin barn- och ungdomsidol. För min del handlar det om att ta plats på scenen och leva upp till rytmkänslan med tamburinen. Den största delen av Henrik Berggrens repertoar baseras på syntmusik med låtar från det nedlagda indiepopbandet Broder Daniel, som var det band Henrik hade sina största framgångar med tidigare under perioden 1989–2008.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Till vardags är Henning Fürst verksam som musikproducent med en bakgrund från sitt tidigare band The Tough Alliance, TTA,  som gav ut tre album och fyra ep med elektronisk pop under bandets mest aktiva period 2004–2007.
– Hela mitt liv har handlat om musik och det började med att jag och barndomskompisen Eric Berglund började göra låtar redan när vi var tolv år gamla. När jag växte upp spelade jag trummor men det slutade jag med när jag var 18 och började då i stället med elektronisk musik.

”Perfekt att flytta ut på landet”

I dag är Henning Fürst 36 år gammal och bor i ett gammalt hus i Viås utanför Braås, som han och familjen flyttade till för fem år sedan från Göteborg.
– Det kändes helt perfekt att flytta ut på landet från storstan. Det är det bästa jag har gjort. Där kan man jobba fritt och väsnas ordentligt utan att det stör någon när som helst på dygnet, förklarar Henning med glädje i rösten.

Valet stod mellan universitetsstäderna Växjö och Örebro. Att det slutligen blev Växjö framstod som självklart när frontfotot av drömhuset dök upp på Hemnet.

Som musikproducent har han förverkligat sin dröm i huset på landet, där flygeln och trumsetet står uppställda för att musiken och idéerna ska kunna flöda fritt och ny musik skapas utan begränsningar.
– Min vision är att kunna producera ett mästerverk. Det kan komma när som helst, men jag känner ingen press utan vet bara att det är på gång när allting faller på plats, tror Henning.

Han brinner för sin musik och vill leva som en fri musikskapare. Nyligen startade han tillsammans med några vänner en helt ny verksamhet inom media och reklam med namnet ”Cries and Whispers”.
– Som egen företagare gäller det alltid att klara en ekonomisk balansgång för att få hela livspusslet att gå ihop. ”Cries and Whispers” är numera en del av min vardag där det handlar om att producera reklamslingor till vissa större företag, exempelvis H&M och C More. Detta är en del av livsprocessen och det resulterar alltid i ett kreativt självförverkligande, säger Henning Fürst.

Den stora glädjen för Henning Fürst är att kunna verka fritt och göra det han brinner för även om oron ibland infinner sig att han kommit för långt från händelsernas centrum i huset på landet.
– Men jag har hållit på så länge att jag inte känner någon press på mig utan det viktiga är att det kommer någonting bra ut av allt mitt skapande. Drömmen som jag har kunnat leva upp till är att jag lyckats försörja mig på musik. Med stor ironi ser jag också fram emot att kunna ge ut ett mästerverk någon gång framöver.

Hoppas på fortsättning

Om framtiden efter årets sommarturné med Henrik Berggren, som drabbats av en kronisk sjukdom, vill Henning Fürst inte uttala sig bestämt.
– Jag hoppas givetvis att det kan bli en fortsättning med Henrik Berggrens soloband, men det är ovisst än så länge. Annars kan det vara en dröm att förverkliga och samtidigt ett framtidsprojekt att starta ett eget band igen som en uppföljning till TTA. Denna gång skulle vi i så fall jobba med utgångspunkt från Viås. Sommarens spelningar ger ju en härlig känsla som kommer fram ur att repa med andra musiker. Detta har gett mig blodad tand, så man vet aldrig om det blir ett nytt band och snart vill jag släppa mitt mästerverk!

 

 

Kvarvarande spelningar i sommar:
7 juli, Peace and Love, Borlänge
21 juli, Liseberg, Göteborg
29 juli, Storsjöyran, Östersund
17 augusti, Malmöfestivalen