Kultur & Nöje.

2017-09-22 12:00
 • Stolta pristagare på den röda mattan i Utah, USA. Kristoffer ”Kiggs” Carlsson i mitten omgiven av sina medarbetare Per Von Schantz, Filip Gisslén, Amelia Clay, Christoffer Richardsson och Cynthia Wendal. Bild: KARI CHRISTENSEN
  Stolta pristagare på den röda mattan i Utah, USA. Kristoffer ”Kiggs” Carlsson i mitten omgiven av sina medarbetare Per Von Schantz, Filip Gisslén, Amelia Clay, Christoffer Richardsson och Cynthia Wendal.
 • En av karaktärerna i fantasyfilmen ”Spiritus Lepus” som är en blandning av kanin, människa och robot. En av karaktärerna i fantasyfilmen ”Spiritus Lepus” som är en blandning av kanin, människa och robot.  Bild: Niklas Beckman Larsson
  En av karaktärerna i fantasyfilmen ”Spiritus Lepus” som är en blandning av kanin, människa och robot. En av karaktärerna i fantasyfilmen ”Spiritus Lepus” som är en blandning av kanin, människa och robot. 
 • Kristofer ”Kiggs” Carlsson Bild: Oskar Nordmark
  Kristofer ”Kiggs” Carlsson 

Förverkligade sin filmdröm i USA

Kristofer ”Kiggs” Carlsson från Braås kammade hem flera priser när hans fantasykortfilm Spiritus Lepus hade världspremiär på filmfestivalen Filmquest i USA i helgen. En film som han drömt om att göra sedan han var barn.

Kristofer Carlsson har ända sedan han var liten och såg ”Jurrasic park” och ”Star wars” drömt om att bli filmskapare inom en genre där man får använda sin fantasi, skapa nya värdar och väsen.
– Jag brinner för det visuella, tänker allt i bilder och tycker om att smita från verkligheten för att bli förälskad i nya karaktärer.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Själva grundidén till karaktärerna i filmen Spiritus Lepus, som han har skrivit manus till och själv producerat, fick han även som barn när han var fem, sex år gammal. Filmen skulle handla om robotkaniner, så kallade kaninhumanoider som är en blandning av kaniner, människor och robotar.

Drömmen förverkligades

När Kristofer Carlsson var liten brukade han titta på sommarlovsmorgonsprogrammet ”Vintergatan”, som spelades in i Kleva gruva. Han drömde om att spela in något just där och sommaren 2015 intog teamet Kleva gruva strax utanför Vetlanda.

– Ägaren till gruvan var väldigt vänlig och lät oss låna gruvan i tio dagar. Många använder så kallad green screen för att i efterhand kunna lägga in en plats där allt händer. Men även för skådespelarnas skull ville vi vara i gruvan på riktigt. Jag anser att de blir mer inlevelse i allt då om allt är ”på riktigt”, menar Kristofer Carlsson.

Kristofer Carlsson påbörjade filmen 2013 och samlade ihop många eldsjälar. Han förde även en videoblogg på Youtube som gjorde att flera ville delta i projektet. Filmteamet fick bland annat in över 50 000 kronor i en så kallad Kickstarter kampanj där vem som helst kan gå in med pengar i projektet.

Sammanlagt deltog åtta skådespelare och tre av dem är från London. Tillsammans har han haft cirka 60 engagerade medarbetare och många av dem är från Småland.
– Alla har fått jobba med det de brinner för och ibland har uppgifterna varit gränsöverskridande. Jag arbetade inte bara med projektledning utan även med att göra masker, klippa film med mera, säger Kristofer Carlsson.

Maskerna tog lång tid att göra

Specialeffekterna har tagit lång tid att göra och de har även lagt mycket tid på de handgjorda maskerna. Hela sommaren 2015 producerades det masker hemma i Kristofers trädgård i lilla Braås. Genom kontakter inom cosplay, där deltagarna klär ut sig till olika karaktärer, främst inom spel och film, lärde de sig att bygga snygga dräkter till ett lågt pris. De skapade dräkterna av lera, ståltråd, latex och syntetisk päls.

Hur ser ett väsen ut i Småland 2017?
I kortfilmen ”Spiritus Lepus”, som betyder kaninande, har han låtit sig inspireras av bland annat ”Ronja Rövardotter” och dess mystiska väsen i skogen.

 – De frågor som dök upp i mitt huvud när jag skrev mitt manus var: Hur kan dagens moderna mystiska väsen se ut i de småländska skogarna år 2017? De är antagligen mer moderna än vad vi är eftersom de är övernaturliga, innehar magi och alltid ligger steget före oss. Jag ville därför få in teknologin i deras kroppar och utformade dessa kaniner till robotkaniner i steampunktappning, som ser gammaldags ut men är moderna. Vad händer om våra världar möts? Och vad händer efter döden? Tar allt slut eller fortsätter det?

 Målet med denna kortfilm är att väcka intresse och få möjligheter att göra en långfilm av ”Spiritus Lepus”. På världspremiären i Utah i helgen berättade Kristofer Carlsson via en direktlänk att filmen har fått en fantastisk respons.
– När eftertexterna började rulla utbröt en stor spontanapplåd i publiken och även när eftertexterna rullat klart!

”Det känns helt fantastiskt”

Filmen tävlade i kategorin Fantacy shorts med 16 andra bidrag och var nominerad i hela fem kategorier.

Ett par timmar senare tog de hem priserna Best costume och Best ensemble cast.
– Det känns helt fantastiskt! Jag är så otroligt stolt över mitt team och alla som stötta oss. Responsen i USA har varit helt överväldigande!

Men resan är inte slut än. De har även blivit antagna till ytterligare två filmfestivaler. I dag den 22 september bär det av till Calgary International filmfestival i Canada, en festival som förra året hade över 36 000 besökare. Sedan ska filmen även visas i början av november på Aesthetica Short Film Festival i England.

– Vi planerar givetvis att visa kortfilmen på någon av biograferna i Växjö så småningom men var och när är ännu inte bestämt. Men jag vill att alla ska kunna tänka och känna att: Klarar en kille från Braås att ro ett sådant här projekt i land så kan jag också förverkliga mina drömmar!