Kultur & Nöje.

2017-11-24 12:00
 • Tillsammans har Mats-Ola Pålsson och Lars Gahlin gjort ”den sista Bondfilmen”. Bild: Marie Gahlin
  Tillsammans har Mats-Ola Pålsson och Lars Gahlin gjort ”den sista Bondfilmen”.
 • Under premiären i Strömsnäsbruk mötte 800 personer upp.  Bilder: Privat
  Under premiären i Strömsnäsbruk mötte 800 personer upp. 
 • Inspelningen av båtjakten i filmen. Bild: Marie Gahlin
  Inspelningen av båtjakten i filmen.
 • Anders Cöster i rollen som James Bond. Bild: ur filmen
  Anders Cöster i rollen som James Bond.
 • Tillsammans har Mats-Ola Pålsson och Lars Gahlin gjort ”den sista Bondfilmen”. Bild: Marie Gahlin
  Tillsammans har Mats-Ola Pålsson och Lars Gahlin gjort ”den sista Bondfilmen”.

Agent 007 möter Markaryd

Vännerna Lars och Mats-Ola från Strömsnäsbruk är stora James Bond-fans, men tröttnade på den nya Bond som enligt dem var för mycket rå actionhjälte och för lite gentleman. De ville se honom sluta med flaggan i topp och bestämde sig för att göra ”den sista riktiga Bondfilmen”. Resultatet blev ”Black light” som redan spelats drygt 40 gånger på biografer runt om i Sverige. I helgen visas filmen i Älmhult och planer finns även på att ta den till Växjö under nästa år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Lars Gahlin, 49, och Mats-Ola Pålsson, 54, är barndomsvänner och växte upp som grannar i Strömsnäsbruk. De har haft ”Bondkvällar” i 20 års tid där de har analyserat allt från bakgrundsmusiken och intrigen till ledmotivet och hur det är filmat. En kväll i juli 2011 såg de ”Quantum of Solace” med Daniel Craig och bestämde sig. 

– Vi ska göra den ”sista riktiga Bondfilmen”. I början var det ett skämt men sedan blev det blodigt allvar, säger Lars Gahlin.

Utan filmerfarenhet

Varken Lars eller Mats-Ola hade tidigare jobbat med film, manuset skrevs under lediga stunder och resultatet blev 368 scener. 


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Sedan spelade vi upp allt hemma i Lars kök för att få en hum om hur lång filmen skulle bli, säger Mats-Ola och skrattar. 

Det hela landade på cirka 1,5 timme och så småningom anslöt även deras gemensamma vän Jerry Gladh, som hade kamerautrustning, samt Mats-Olas son Lukas, som läste film och media på högskolan i Halmstad. 

– Vi har alltid gillat utmaningar och ju svårare desto bättre. Därför var kriteriet för valet av skådespelare att de aldrig skulle ha stått framför en kamera tidigare, säger Lars.

Näringslivschef i bärande roll

Tack vare ett brett kontaktnät lyckades de bland annat knyta till sig Mariette Hansson, känd från Idol, till att göra Bondlåten ideellt. Även flera profiler från näringslivet medverkar i filmen, bland annat spelas Bonds värsta fiende av Markaryd kommuns näringslivschef Bengt-Göran Söderlind. 

– Problemet var att ingen kunde spela Bond och vi ville inte regissera en kompis från Markaryd. En gemensam vän hade varit och åkt skidor med Anders Cöster, en speciallärare från Landskrona. Han sade att han var helgalen, såg bra ut och nog kunde tänka sig att göra detta. Kemin funkade och han var helt rätt person för oss, säger Mats-Ola.

Scenerna som ska föreställa James Bonds hemstad i Skottland är inspelade i Skåne där landskapet påminner mycket om det skotska landskapet. I filmen kör James Bond på sitt uppdrag, i en P1800, genom hela Europa för att till slut hamna i Markaryd, Småland.

– Det blev många skratt och alla hade väldigt kul under inspelningarna. Det var en trygghet för skådisarna att veta att vi kunde ta om samma scen 20 gånger utan att det kostade något extra. All utrustning fick vi och vårt team växte med tiden – till slut var vi ett par hundra som alla bidrog. Resultatet är över förväntan. Vi har byggt filmen på nyfikenhet och skaparglädje.

Filmen blev klar i maj 2017 och ett villkor för att de skulle få göra filmen under namnet ”James Bond” var att de inte fick tjäna några pengar på den. Därför valde de att skänka alla pengar till Världens barn och hittills har filmen samlat in cirka 700 000 kronor. 

– Vi trodde inte det skulle bli så stort!

Internationellt intresse

I oktober låg Kronoberg tvåa på listan över de län som har samlat in mest pengar och till en stor del beror detta på Bondfilmen ”Black light”. Skaparna bakom filmen har även blivit nominerade till ”Årets kronobergare”. 

– Som det ser ut i dag har vi fullt upp med alla visningar och vi brukar prata lite om filmen vid visningarna. Vi ska köra den på biografer så länge det finns ett intresse. Bond är så speciell och Bondnördarna är många. De har hört av sig från Italien, Tyskland, England och Hawaii och vill ha den textad på sina språk. Vi vill inte förstöra intresset genom att lägga ut den på nätet och vi har inte marknadsfört filmen mer än att vi har lagt upp trailern. Nu har filmen fått ett eget liv.

 

Black light:

 • I världen råder naturkatastrofer och finansiellt kaos. Mitt i kaoset bildas ett nytt land, Nextopia. Landet gör sig välkänt för sin avancerade teknologi och stabila ekonomi. Under en världskongress vill de foga samman världen under deras ledning. Förslaget röstas ner. Nextopia hotar att med sin nya teknologi släcka ner hela strömförsörjningen i världen om de inte får makten.
 • James Bond, som är pensionär, kontaktas. Han lever ett lugnt liv med sin fru i Skottland och vill inte återgå i tjänst. Men efter ett tag inser han att han måste ta sig an uppdraget och han vet att det kommer att bli hans sista.