Krönika. Aref Yousefi.

2017-11-14 07:00

Min gamla och nya tid

Jag är ingen mattekille så det var väldigt svårt att beräkna tiden som det skulle ta för mig att gå från en plats till en annan. Jag ville till exempel vara i tid till ett möte och jag försökte för att respektera andras tid. Så varje gång när jag inte kom i tid, fick jag höra, ”Aref, i Sverige kommer vi i tid”. Men jag är uppfostrad i ett annat samhälle med en annorlunda tidsuppfattning. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Så det var väldigt konstigt för mig när folk klagade på fem minuters försening. Jag visste att alla kulturer har olika uppfattningar om tid men visste inte att i Sverige är det fem minuter före utsatt tid som gäller.

Jag erkänner att min uppfattning om tid är helt annorlunda och i det samhälle som jag växte upp i var vi inte så noga med fem minuter hit eller dit när jag skulle träffa någon vän eller gå på ett möte. En anledning kan vara att kollektivtrafiken inte fungerar så väl där borta. Frågan där var att över huvud taget hitta något transportmedel som tog mig fram till mötet i hyfsad tid. Så det fanns sällan eller aldrig möjlighet att komma fem minuter före bestämd tid.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Men efter några månader i Sverige lärde jag mig svensk tidsuppfattning och försökte att vara i tid på plats. Nästa steg då för mig var att förstå hur svensk handläggningstid fungerar. En sak som gjorde mig nyfiken de första månaderna var, att folk använder almanacka och skriver i den, ”Fika med Aref kl.15.45 till 16.15”. Då tänkte jag: I Sverige har folk snabb handläggningstid och här gör alla sitt jobb på bästa och mest effektiva sätt.

Men det visade sig sen att handläggning i Sverige har snigelfart eller långsammare, jämfört med mina tidigare arbetsupplevelser i andra länder. Det hände att jag gick till min medarbetare och berättade för hen att vi behövde skicka ett mejl till myndigheten för att kunna lösa något problem. Hen tog då fram sin almanacka och sa, ”ja, jag kan göra det kl. 10.45 på onsdag veckan därpå”.

För mig är det lättare att lösa enklare problem utan handläggningstid, på en gång på fem minuter, i stället för att skjuta det på framtiden. Vi behöver inte bestämma tid för att uträtta ärenden om två veckor. Det tog bara fem minuter! Helt obegripligt!

Jag lärde mig att svensk uppfattning om handläggningstid är motsatsen till ordspråket ”skjut inte upp till morgondagen det du kan göra i dag”. Den är ”skjut upp det du kan göra i dag till om två veckors morgondag”.  Jag förstår att det är viktigt att komma i tid. Däremot kan jag inte förstå varför man inte använder sin tid effektivare.

Aref Yousefi
Aref Yousefi 

En fri själ som jobbar med integrationsfrågor, är engagerad i Ensamkommandes förbund och pratar i kristen närradio