Inrikes.

2017-09-22 07:00
Fagrabäcksrondellen, sovplats för EU-migranter, ny familjecentral. Det är bara några av de frågor som ­Carin Högstedt har ­motionerat om i kommun­fullmäktige sedan valet 2014.  Bild: Linda Alfons
Fagrabäcksrondellen, sovplats för EU-migranter, ny familjecentral. Det är bara några av de frågor som ­Carin Högstedt har ­motionerat om i kommun­fullmäktige sedan valet 2014.

Växjös flitigaste motionär i kommunfullmäktige

Med 32 motioner är vänsterpartisten Carin Högstedt den flitigaste motionären i kommunfullmäktige i Växjö.
– Det är så jag kan bli invånarnas röst i politiken, säger hon.

Jourservice för hjälpmedel, en ny familjecentral, tak över huvudet för EU-migranter samt en ny lösning för Fagrabäcksrondellen – det är några exempel på motioner som vänsterpartisten Carin Högstedt har lagt fram sedan valet 2014. 

Det är ganska exakt 40 år sedan som Carin Högstedt för första gången valdes in som ledamot i Växjö kommunfullmäktige.

– Jag hamnade som nummer tre på listan i valet, tanken var att jag skulle sitta som ersättare åtminstone en mandatperiod. Sedan blev det som så att en av de ordinarie flyttade från staden och helt plötsligt var jag invald. Jag var livrädd, det måste jag erkänna, säger Carin, som vid det här laget är en erfaren debattör i kommunens högst beslutande organ.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Hon beskriver att hon själv inte växte upp i ett politiskt hem.
– Pappa var arbetare och jag var den som alltid iakttog min omgivning. Jag såg att pojkarna hade en större frihet än oss tjejer, de kunde klättra längre upp i träden och göra saker som vi aldrig kunde drömma om.

– Som flicka skulle man hjälpa till i köket men det var nog inget som passade mig. Det var inte så att vi var de fattigaste i kvarteret men samtidigt kunde man komma hem till grannen och fundera på hur de kunde ha det så fint och varför de kunde åka bort. I söndagsskolan hade jag en fantastisk lärarinna som såg barnen som hade det illa ställt och behandlade dem med respekt – den upplevelsen är något som präglade mig i grunden.

”Jag har alltid varit medveten” 

Som 23-åring, boende i Växjö med småbarn, fick hon så besök av representanter från vänstern.
– Jag har alltid varit medveten och vid det här tillfället hade jag nog lite tråkigt av att gå hemma. Det har alltid varit självklart för mig att rösta på ett parti som stod för social rättvisa och på den vägen är det.

Många år har passerat sedan dess men fortfarande menar Carin Högstedt att hon drivs av en vilja att få medborgarnas röster hörda i kommunpolitiken. Det är en anledning till att hon har valt att vara så aktiv när det gäller just skrivandet av motioner – av de 88 som totalt behandlats sedan valet 2014 är det 32 som Carin Högstedts namnteckning står under.

Viktigt att ifrågasätta

Motionerna har berört allt från att skapa en kommun fri från våld till förslag om förändringar i detaljplaner – förändringen av Fagrabäcksrondellen diskuterades bara för några veckor sedan på fullmäktige.

– Det viktigaste vi har är invånarna och genom att ifrågasätta och komma med nya förslag visar vi att vi lyssnar på dem, det är nog främst det som driver mig till att vara aktiv. Vi är valda för att representera befolkningen och då tror jag vi alla måste visa att vi står på deras sida.

Motioner är ledamöternas sätt att driva egna frågor i kommunfullmäktige. Framför allt är det ett sätt för oppositionspartierna att driva en egen politik. De kan också ses som ett mått på hur aktiva ledamöterna har varit. Vänsterpartiet toppar listan över antal motioner med totalt 42 egna. Socialdemokraterna har lämnat in 29. Sverigedemokraterna bara en.

Viktigt att engagera invånarna

Det är nu knappt ett år kvar till valet och Carin Högstedt understryker gång på gång vikten av att engagera invånarna i den politik som förs.
– Många skulle nog kalla mig för miljöskadad men det är ju så kul att vara en del av det här. Fagrabäcksrondellen kommer fortsättningsvis att vara en het fråga och inget är klart ännu – det kan fortfarande trilla in överklaganden. Genom att vara aktiva och lägga motioner visar vi på att det går att påverka besluten.

 

• Under perioden 2014-11-18 och 2017-08-29 har totalt 88 motioner behandlats av Växjö kommunfullmäktige. Fördelning nedan baseras på undertecknande politikers partitillhörigheter:
V:    42
S:     29
M:     6
M+C+L+KD+MP:     3
S+V:     2
L:     2
SD:     1
MP:     1
C+MP:     1
M+L:     1