Inrikes.

2017-09-01 07:00
Sofie Sjöstrand och Nätverket SIP vill påverka Allmänna arvsfonden så att sociala        företag och ideella föreningar ska kunna ta lån i stället för att vara bidragsberoende.  Bild: Linda Alfons
Sofie Sjöstrand och Nätverket SIP vill påverka Allmänna arvsfonden så att sociala företag och ideella föreningar ska kunna ta lån i stället för att vara bidragsberoende.

Svårt att låna pengar för sociala företag

Sociala företag får allt fler uppgifter i samhället. Men i och med att de inte får gå med vinst får de inte ta några lån. När nätverket SIP ville investera i den fastighet där de huserar blev det tydligt att bidragsfinansieringen som sociala företag är hänvisade till har stora brister. Nu vill de påverka Allmänna arvsfonden att ge lån till verksamheter som deras.

– Mycket har blivit extra tydligt för oss sedan vi valde att investera i den här fastigheten. Vi har stångat oss blodiga mot massor av väggar för att få det här att bli verklighet, säger Sofie Sjöstrand, verksamhetsledare på SIP.

De sociala företagen har blivit ett komplement till den offentliga sektorn genom att de bland annat anordnar arbetsträningsplatser för personer som tar emot stöd från socialtjänsten och Försäkringskassan. De flesta som är anställda av sociala företag är människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden på grund av långtidsarbetslöshet, långtidssjukskrivning, en funktionsnedsättning eller liknande. Det överskott som blir av verksamheten i de sociala företagen går till återinvesteringar i verksamheten.

Och det är där det kan bli problem med finansieringen. För att göra investeringar skulle SIP vilja kunna ta lån, men eftersom de inte går med vinst så lyser bankernas varningslampor rött.
– Har man ett socialt företag eller någon typ av bolag där man jobbar med sociala frågor, då jobbar man inte för att få vinst, men det ser banken som att man inte har något kapital. Har man då som affärsidé att skapa så mycket jobb som möjligt och återinvestera då syns inte det i bolagsrapporten, säger Sofie Sjöstrand, verksamhetsledare på SIP.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Och då blir alternativet att gå in som privatperson och sätta sin privata ekonomi på spel för att hjälpa företaget.
– Från Växjö kommun fick vi nej när vi ville låna till den här fastigheten. Då tänker man på andra sätt att finansiera, säger Sofie Sjöstrand och berättar om hur de har tänkt.

Ändra sina regler

Idén är att påverka Allmänna arvsfonden att ändra sina regler så att de pengar de förvaltar kan lånas ut som kapital i väntan på att bli bidrag. På så vis jobbar pengarna två gånger. Reglerna för bidragen är också sådana att de begränsar hur de får användas, med ett lånesystem skulle möjligheterna bli fler.
– Det här känns banbrytande. Det skulle vara en väldigt stor social innovation, säger Sofie Sjöstrand.

Hon exemplifierar med att Arvsfonden har varit med och startat Bris, i dag närmast en samhällsinstitution med en verksamhet som vi inte vill vara utan.
– I förlängningen kan det påverka och förbättra för väldigt många människor.

Har ni pratat med arvsfonden än?
– Nej, däremot med andra personer runt omkring, ideella organisationer och näringslivschefer. Det här är inget lokalt i Växjö, så här är det i hela landet.

De sociala företagens sits är lite märklig eftersom de inte har samma förutsättningar som andra företag, samtidigt som de ska konkurrera på lika villkor.
– Att konkurrera på lika villkor som kommersiella företag är svårt när man har en arbetsstyrka som består av funktionshindrade, sådana som har varit sjukskrivna eller är nya i landet.

Det låter som att ekvationen inte går ihop?
– Nej. Har man lyckats starta ett socialt företag och kommer på att man vill utveckla, då plötsligt är det väldigt mycket stängda dörrar överallt.

Men Sofi Sjöstrand och SIP kämpar på.
– Jag tror att sociala företag har en viktig roll att spela i Sverige, speciellt nu när vi har så mycket nya personer i landet som behöver komma ut i arbete. Men man kan inte bara sitta och vara sur för att det är orättvist i samhället. Det är därför vi tycker att det är kul att sitta och tänka på lösningar som ingen annan har tänkt på. Det här är en sådan idé.

Hoppas fler ska haka på

SIP kommer att ta upp sitt påverkansarbete igen nu när semesterperioden är över. Sofie Sjöstrand hoppas att fler ska haka på för att driva den här idén. SIP har gjort ett utkast till skrivelse som ska skickas till Arvsfonden, den har de skickat till näringslivscheferna i länet och region Kronoberg.

– Allmänna arvsfonden är en komplex organisation att försöka förändra. Jag tror det ligger under regeringen, så en sådan här fråga måste gå ganska högt upp. Det viktigaste är att folk börjar intressera sig för idén. Jag tror inte det går att förändra eller påverka Arvsfonden om man inte är flera som samarbetar.

 

Nätverket SIP:

  •  SIP står för samhällsförändring i praktiken, något nätverket arbetar med genom att uppmuntra entreprenörskap och personlig utveckling för de som vill göra samhället mer tillgängligt och demokratiskt.
  • Verktygen är nya medier och ny teknik, kunskapsdelning och kompetensutveckling. 
  • Inom nätverket finns fyra juridiska organisationer; Projektor förening, Funkibator förening, Tender Loving Caring förening (TLC) och ett socialt företag (PIX). Dessutom finns flera tillfälliga och flexibla nätverk, grupperingar, projektverksamheter och enskilda individer kopplade till SIP.

    Källa: Nätverket SIP

 

Vem kan få pengar ur Arvsfonden?

• Arvsfonden delar ut pengar till projekt som bidrar till att stärka barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Ideella organisationer, föreningar, stiftelser, kommuner, skolor och sjukhus kan få pengar ur Arvsfonden.

    Källa: Allmänna arvsfonden