Inrikes.

2017-08-25 07:00
  • De högerextrema grupperna mobiliserar och har ökat sina aktiviteter de senaste åren. Nästa år är det valår och då brukar aktiviteterna öka ännu mer både bland höger- och vänsterextrema. Bild: Ulf Palm /TT
    De högerextrema grupperna mobiliserar och har ökat sina aktiviteter de senaste åren. Nästa år är det valår och då brukar aktiviteterna öka ännu mer både bland höger- och vänsterextrema.
  • Scott Goodwin är kommunpolis och har mycket kunskap om våldsbejakande ­extremism, nu ligger fokus på att komma igång med ett arbete mot detta till­sammans med Växjö kommun. Bild: Linda Alfons
    Scott Goodwin är kommunpolis och har mycket kunskap om våldsbejakande ­extremism, nu ligger fokus på att komma igång med ett arbete mot detta till­sammans med Växjö kommun.

Rasideologer intar Växjö

I Almedalen marscherade Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och i april delade de ut flygblad på Grand Samarkand i Växjö. De främlingsfientliga aktiviteterna ökade kraftigt förra året och NMR stod och står fortfarande för en stor del av dem i staden.

Extremhögern är på frammarsch, det visar den antirasistiska stiftelsen Expos årliga rapport. 2016 registrerades 3 000 aktiviteter i landet där NMR är den största gruppen. Förra året var de rasideologiska aktiviteterna mer än dubbelt så många som året dessförinnan, visar rapporten.

Propaganda, det vill säga när organisationerna sprider sitt budskap genom att till exempel klistra upp klistermärken eller som NMR dela ut flygblad, är den vanligaste typen av aktivitet.

Kommunpolisen Scott Goodwin jobbar mycket med arbete mot våldsbejakande extremism, men blev själv inte inkopplad när NMR delade ut sina flygblad på Grand Samarkand. Då försökte väktare avvisa dem, men sedan lät polisen dem fortsätta, för att sedan upprätta en anmälan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Polisen har rätt enligt ordningslagen att bryta upp en sådan sammankomst. Men om vi har rätt eller möjlighet är två olika saker. Vi måste tänka taktiskt – vi kanske måste invänta förstärkning, säger han.

– Det kan bli våldsamt om man jobbar fel, säger Scott Goodwin.

Förutom aktionen på Grand Samarkand har NMR enligt uppgift till ETC Växjö nyligen delat ut flygblad i brevlådor i Sandsbro. Scott Goodwin nämner också en demonstration på Stortorget förra året som organisationen inte hade fått tillstånd till.

– Då skickade vi polisen. Jag tror att de gör detta för att testa ”vad gör de i en sådan situation?” Vi kontrollerar om det finns vapen i bilar och noterar vem som är där.

Gör ni en bedömning av budskapet innan ni ger tillstånd?
– Nej, vi får inte det.

Brottsliga aktiviteter är naturligtvis inte tillåtna även om en demonstration har tillstånd.
– Men både vänster- och högerextrema är väldigt duktiga på att veta var gränsen för brott går, säger Scott Goodwin.

Våldsam historia

NMR är den ledande nazistorganisationen i Sverige och betraktas av säkerhetspolisen som det största hotet mot rikets säkerhet. De har en våldsam historia och som kontinuerligt fylls på. Organisationen riktar sitt hat mot invandrare, hbtq-personer, judar, muslimer, personer med vänsteråsikter och massmedia. I sommar har också tre NMR-medlemmar dömts för mordförsök och bombattacker mot flyktingboenden och en fackklubb i Göteborg.

NMR fyllde snabbt tomrummet som uppstod när Svenskarnas parti misslyckades i valet 2014. De finns i hela landet och växer genom att personer tidigare aktiva i Svenskarnas parti ansluter sig, men de är också öppna för många andra typer av anhängare, som sedan radikaliseras när de har gått med i organisationen. I Expos rapport framgår att NMR genomförde 2 759 aktiviteter i landet 2016, mer än vad alla de andra främlingsfientliga organisationerna har gjort tillsammans.

Förutom NMR var det bara Nordisk ungdom och Motgift som genomförde mer än 100 aktiviteter var. Båda dessa organisationer har också etablerat sig i Växjö kommun. Motgift sedan 2015 och Nordisk ungdom sedan 2016. Nordisk ungdom är annars mest aktiva i Stockholm där de förra veckan attackerade en grupp asylsökande ungdomar under en fredlig sittstrejk. De försökte också stoppa pridetåget i samma stad i början av augusti.

Motgift har uppstått ur Svenskarnas partis propagandaapparat. Nu är Motgift fristående och producerar nätradio, videor, flygblad och opinionsbildande texter. De är en löst sammanhållen organisation vars syfte är att agera genom mindre självstyrande grupper. De är också nära kopplade till stiftelsen Europa Terra Nostra, en del av den högerextrema partisammanslutningen Alliansen för fred och Frihet, APF, som har finansierats genom EU-medel och har förgreningar i flera europeiska länder, däribland Sverige.

Märker ni en ökning av aktiviteter?
– Det är klart att vi märker och vi ser mer propaganda. Det vi vet är det som rapporteras in till polisen och det vi själva ser, men jag tror att det finns mycket under ytan, säger Scott Goodwin.

Polisen samarbetar med Växjö kommun och Scott Goodwin har nyligen deltagit i en konferens om våldsbejakande extremism. Många deltagande kommuner ville veta mer om hur polisen och Växjö kommun arbetar för att själva kunna använda samma metoder berättar han. De har en tydlig handlingsplan för hur de kommunanställda ska agera när de stöter på något från våldsbejakande extremister. Och då handlar det inte enbart om högerextrema krafter, utan även farliga grupper på vänsterkanten och islamister. Ett arbetssätt där det handlar om ”vanlig demokrati”, som Scott Goodwin säger.

– Man ska inte kunna vara ute och ge hatbudskap.

Fotnot: Har du sett något som polisen bör veta? Propaganda eller någon annan aktivitet? Ring 114 14 eller gå in på polisen.se där finns ett formulär för att tipsa polisen.

 

• Sedan 2008 har Expo sammanställt den rasideologiska miljöns aktiviteter. Deras årliga sammanställning är en fingervisning om nazistiska och fascistiska gruppers mobiliseringsförmåga.

• Uppgifterna i rapporten bygger till största delen på organisationernas egen rapportering på sina respektive sajter och sociala medier, men också på Expos research.

• I statistiken över 2016 går tidigare Svenska motståndsrörelsen under sitt nya namn Nordiska motståndsrörelsen. De är dock att betrakta som samma organisation.
Källa: Expo

Statistik för Kronoberg finns i bildspelet högst upp på sajten.