Inrikes.

2017-11-24 07:00
Det nya boendet i Kronoberg  är öppet dygnet runt. ”Det gör att de kan placera en kvinna hos oss en fredag kväll eller en helg i stället för på ett hotell”, säger en av de personer som har startat verksamheten.  Bild: BO LOSTAD
Det nya boendet i Kronoberg är öppet dygnet runt. ”Det gör att de kan placera en kvinna hos oss en fredag kväll eller en helg i stället för på ett hotell”, säger en av de personer som har startat verksamheten.

Nytt boende för utsatta kvinnor

Ett nytt skyddat boende som är öppet dygnet runt har öppnats i Kronoberg.
   – Vi ska bana väg åt dem och förmedla så stort hopp vi kan. Det är en ära att få följa deras resa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det förklarar några socionomer som efter ett antal år i kommunal tjänst i Kronoberg beslöt satsa på ett boende för utsatta kvinnor. Det skulle vara öppet dygnet runt, till skillnad från kvinnojourers och socialtjänsters begränsade tider.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Det gör att de kan placera en kvinna hos oss en fredag kväll eller en helg i stället för på ett hotell. Den som söker skydd måste få landa tryggt och det gör man nog inte ensam på ett hotellrum.

Den 1 augusti startades verksamheten, i samarbete med ett befintligt omsorgsföretag. Den 31 augusti fick de sin första placering.

– Vi har tillgång till en bostad med plats för flera och ett par enskilda lägenheter. Unga tjejer har ofta behov av andras sällskap, mammor med barn vill kanske hellre bo ensamma.

Bra samarbete

Om verksamhet av det här slaget ska bedrivas i privat eller i offentlig regi kan det finnas delade meningar om. Men de som i somras gick från  kommunal till egen verksamhet tycker att samarbetet flyter bra.

– Vi har blivit jättefint mottagna av både kommuner, polisen och andra myndigheter. Alla jobbar ju för kvinnornas skull och då får vi hjälpas åt.

Att hjälpa till med myndighetskontakter eller att handla åt den som inte kan gå ut är en del av jobbet. En lika viktig del är att sitta vid köksbordet, lyssna och prata över en kopp kaffe, vara en trygg vuxen som är nåbar på telefon dygnet runt.

– Den som har sökt hjälp och tagit sig hit ska mötas av respekt. Även om en person kan tvingas leva utan att någonsin känna sig riktigt säker ska vi tända en liten lampa och kunna förmedla hopp. Det är värt att jobba dygnet runt för det.

Elisabeth Cederholm