Inrikes.

2017-11-24 07:00

Boendejour ska hjälpa utsatta kvinnor att hitta bostad

Bostadsbristen gör det svårt att hitta skyddat boende åt våldsutsatta kvinnor. Förra året nekades mer än 60 kvinnor hjälp i Växjö för att det var fullt. Men nu startas Boendejouren som kan leta platser i hela södra Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det finns ofta lediga platser men kommunernas socialhandläggare vet inte var, säger Anna Johansson.

Hon är en av de frivilliga i Boendejouren, en ideell förening som startades för bara ett par veckor sedan och som täcker hela södra Sverige. Förhoppningen är att man så småningom ska kunna växa till mellersta Sverige och kanske så småningom hela landet.

Föreningens styrelse har medlemmar med egna erfarenheter från jobb som socialsekreterare, kvinnojourer eller privata boenden. De har själva suttit och ringt runt 10–20 samtal för att hitta en plats åt en person som behöver skydd undan våld och hot. Och den som har många ärenden på sitt bord vet vilken tid det tar.

Omfattande register

Boendejourens syfte är att underlätta det arbetet, med hjälp av ett samlat och omfattande register.

– Den som ringer kan säga inom vilket område de söker plats, om det gäller en kvinna eller en man, hur riskbedömningen ser ut och om det finns barn eller husdjur med i bilden. Vi har uppgifter om alla jourer och HVB-hem i södra Sverige. Det är lite svårare med alla privata boenden som också finns.

Bostadsfrågan är ett av de största problemen för landets kvinnojurer. Det visar en enkätundersökning som Alva-kvinnojour har gjort med 83 kvinnojourer runt om i landet och som presenterades tidigare i år. Kvinnojouren Blenda i Växjö tvingades under förra året neka 67 kvinnor hjälp med skyddat boende för att det var fullt.

Svårt få platserna att räcka

Kvinnojouren känner till nystartade Boendejouren och välkomnar initiativet.

– Vi tar emot samtal från hela landet. Ibland har vi lediga platser, men långt ifrån alltid. Svårigheten att hitta lediga lägenheter på ordinarie bostadsmarknad gör också att många bor kvar i skyddade boenden längre än de vill och skulle behöva, säger kvinnojourens verksamhetschef Jeanette Provencher.

”Låter som ett bra initiativ”

För socialtjänsten i Växjö är Boendejouren en nyhet när ETC berättar om den. Anette Borg, områdeschef på avdelningen vuxna, vill veta mer för att kunna ta ställning till ett samarbete med Boendejouren, men hon är positiv.

– Utifrån den knapphändiga information vi har låter det som ett bra initiativ som skulle kunna underlätta vårt arbete. I dag upplevs det som svårt att hitta platser. Det krävs ofta kontakt med flertalet skyddade boenden innan man hittar något lämpligt.