Inrikes.

2017-09-22 10:00
 • Stefan Holmberg tar gärna emot besökare till Wederslöfs byggnadsvård. Bild: Anna- Stina Stenbäck
  Stefan Holmberg tar gärna emot besökare till Wederslöfs byggnadsvård.
 • Bild: Anna- Stina Stenbäck
 • WedersWederslöfs byggnadsvård. Bild: Anna- Stina Stenbäck
  WedersWederslöfs byggnadsvård.
 • Bild: Anna- Stina Stenbäck
 • Herrgårdsflygeln där butiken nu ligger byggdes redan 1875. Bild: Anna- Stina Stenbäck
  Herrgårdsflygeln där butiken nu ligger byggdes redan 1875.
 • I återbruksboden säljs såväl gamla fönster som dörrar i behov av renovering. Bild: Anna- Stina Stenbäck
  I återbruksboden säljs såväl gamla fönster som dörrar i behov av renovering.

Återbruk och kärlek för   traditionellt byggande

Med stort kunnande och ännu större intresse tar Stefan Holmberg emot besökare på Wederslöfs byggnadsvård på herrgården drygt en mil utanför Växjö centralort. Det som förenar besökarna är att alla fascineras av traditionella metoder och gedigna material. På lördag är det dags för byggloppis där återbrukstänket står i centrum och intresset för byggnadsvård tycks vara större än någonsin.

För andra året i rad arrangeras byggloppisen med återanvända byggmaterial vid Wederslöfs byggnadsvård strax utanför Växjö. Stefan Holmberg hälsar välkomna till den gamla gården på lördag, en herrgård som alltmer fått återse dåtidens glansdagar tack vare hans intresse för byggnadsvård.

– Jag ser ett behov här och intresset för att bevara gamla byggnader tycks öka stadigt. Är man exempelvis samlare av veteranbilar så åker man ofta land och rike runt för att få tag på speciella detaljer – vi som älskar gamla hus är i princip lika knäppa. Det har bara inte funnits lika många alternativ för oss som är tokiga i byggnadsvård.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Vid hans herrgård i Vederslöv har inte tiden stått stilla – snarare tvärt om. Här driver Stefan Holmberg företaget Wederslöf byggnadsvård som säljer beprövade, traditionella och miljövänliga material till nybyggnation och underhåll av äldre hus.

– För många är de gamla husen en förälskelse, det är lätt att charmas av dem och se möjligheterna. Samtidigt är det en trend att man nu ska hitta mysiga inredningsdetaljer så det är många olika typer av människor som kommer hit. Vi är dessutom ett folkslag som vill göra mycket på egen hand, svarar Stefan Holmberg på frågan om vilka som oftast besöker den lilla butiken.

Hantverk som varar

Här samlas varor som alla är knutna till svensk byggtradition. Gamla fönster med munblåst glas är en av rariteterna och Stefan själv menar att det är lite terapi att renovera och få fönstren så fina som möjligt. Plast som material är dock inget för honom.

– Det går inte att jämföra och jag brukar säga till alla som vill sälja sina gamla fönster att i första hand spara dem till nästa ägare. Troligtvis kommer någon i framtiden att uppskatta hantverket som gjordes och det är något som är fint med mitt arbete – allt går igen.

Men vad ligger då egentligen bakom hans engagemang för byggnadsvård? Stefan Holmberg berättar att han under lång tid arbetade på ett multi-nationellt företag men ”tröttnade” på konsekvenserna av globaliseringen och valde att sadla om.

– Jag blev helt enkelt trött på det och valde att satsa på mitt intresse, jag har alltid varit intresserad av snickeri och har byggt sedan jag var liten, då kanske framför allt trädkojor men det har ju utvecklat sig. Som många andra drivs jag av en skaparglädje och att se att jag delar det med många andra inspirerar mig. För tio år sedan fanns det 15 företag som sysslade med det jag gör och nu är vi drygt 80 i Sverige, det handlar nog dels om en trend men även om att människor uppskattar kvaliteten som ofta finns i äldre hus.

Framför allt lyfter han fram trä som material och pekar bland annat på det gamla trägolv som finns i byggnaden han arbetar i.
– Jag kan fascineras av hantverket och yrkesstoltheten av det här hantverket, det finns en tanke bakom allt och här har man verkligen tänkt efter vilken bräda som passar. Nu för tiden är allt standardiserat, alla möjliga olika sorters träd finns fortfarande men när de passerat sågverket ser allt likadant ut. Vi har tappat variationen som naturen bjuder på och det kan stundtals göra mig ledsen.

En obeskrivlig känsla

Återbrukstänket är även det centralt i Stefan Holmbergs företag och bland annat har han en bod fylld till bredden med gamla fönster, dörrar och annat byggmaterial.

– Alla som äger en gammal fastighet borde gå på skattjakt, då ser man lätt att återbrukstänket är långt ifrån en fluga. Ett lås som var uttjänt på ytterdörren kanske har hamnat på vedboden och när det i sin tur var för slitet hamnade det på hönshuset. Man skapade nya användningsområden. Det här kommer igen och tur är väl det. För mig är det en fascination att renovera enligt gamla och beprövade metoder. Att lyckas, den känslan går inte att beskriva med ord.