Hoppa till innehållet

ETC Växjö

Debatt: Växjö behöver ett nytt ledarskap

”Tillsammans kan lärare, skolledare, förvaltning och politik vända resultaten i skolan.”, skriver debattörerna.
”Tillsammans kan lärare, skolledare, förvaltning och politik vända resultaten i skolan.”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Jessica Gow/TT

ETC Växjö.

Utbildning är ett av de viktigaste verktygen för människors personliga frihet och utveckling, men också för samhällets utveckling och vår gemensamma välfärd. Därför har Socialdemokraterna i flera år satsat på skolan.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Växjö som står för åsikten.

I Växjö har vi under lång tid prioriterat utbildningsnämnden i vår budget och varit drivande i att resurserna till skolan måste öka. Vi insåg tidigt att om vi satsar på ungas utbildning bygger vi ett starkt Växjö och elever som kan utvecklas och bli fria i sina framtida val.

Vi är oroade över att vi under flera år har fallit i Lärarförbundets rankning ”Bästa skolkommun” bland annat när det gäller resurser, meritvärde i årskurs 9 samt behörighet till högskola. Vi behöver vända den trenden. Moderaternas politik, då man under flera år valde att sänka skatten i stället för att prioritera skolan, har visat sig vara en dålig ide. Elevpengen i Växjö är lägre än i de flesta jämförbara kommuner. Det är tydligt att Växjö behöver ett nytt ledarskap.

Tillsammans kan lärare, skolledare, förvaltning och politik vända resultaten i skolan. Det är vi övertygade om. Vi har en duktig lärarkår och engagerade skolledare som vi måste lyssna på. Lärarna kan knappast lastas för bristande resurser. Det är politikens ansvar och därmed politikens misslyckande.

Tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringens satsningar får Växjös skolor ta del av resurser för en mer jämlik skola och en bättre elevhälsa

Inför 2018 fortsätter regeringen med satsningar för en jämlik kunskapsskola:

• Investeringar för fler lärare och ett mer attraktivt läraryrke.

• Utökad satsning på tidiga insatser för att inga elever ska halka efter.

• Obligatorisk förskoleklass så att alla barn får en likvärdig grund att stå på inför grundskolan.

• Miljardsatsning för minskade skolklyftor, där de skolor som har det tuffast också ska få det starkaste stödet.

• Högskolebehörighet på gymnasiets yrkesprogram.

• Fortsatta satsningar på stöd till läxläsning.

Med de medel som regeringen skjuter till och med hårt arbete kan vi skapa bättre förutsättningar för Växjös elever i framtiden. När barnen får möjlighet till en god utbildning utjämnas livschanserna och vi lägger grunden för ett Växjö som håller ihop.

    

Ämnen i artikeln