Debatt. .

2017-06-29 07:00
Stark kritik. Debattören ställer sig bakom de senaste årens kritik mot hur den sociala branschen behandlats av kommunen.  Bild: PONTUS LUNDAHL/TT
Stark kritik. Debattören ställer sig bakom de senaste årens kritik mot hur den sociala branschen behandlats av kommunen.

Tack för stjälpen, Växjö!

Mellan sillen och jordgubbarna väcks irritationen. Ett medborgarförslag är inskickat av Mackens grundare Fredrik Bergman. Av ilska lämnar han nu Växjö för Stockholm, men genom medborgarförslaget lämnar han några sista ord. 

Svidande kritik har riktats mot hur den sociala branschen behandlats under de senaste åren. Jag som undertecknad kan inte annat än hålla med och vi är många fler inom det sociala som knyter näven i byxfickan och avlägger en och annan svordom.

En totalt tandlös social policy, mest ett spel för galleriet. En kommun som ödelagt och som fortsätter ödelägga för många av våra sociala verksamheter. En auktoriseringsmodell som skulle ge valfrihet, som så här långt inte visar på någon skillnad. Var är den utlovade bredden och mängden val enskilda personer kan göra? Nä, den har uteblivit och pinsamt få organisationer har förmåga att komma upp på banan.

Vi eldsjälar håller på att knäckas och tittar samtidigt avundsjukt på andra kommuner och regioner som lyckats, och där man tagit vår bransch på allvar samt ger understöd. Region Skåne, Västra Götaland, Skellefteå, Falkenberg, Gotland är några exempel. 

Våra sociala företag likställs nu med vilket annat multinationellt företag som helst. Vi likställs med kommunala verksamheter. De som har 100-tals anställda och omsättning på 100-tals miljoner är nu samma som oss, som i bästa fall har ett par tre miljoner i omsättning. Det finns inte ord på den dumhet som råder i det här tankesättet. 

”Vi får ju skylla oss själva”, vi som gett oss i kast med affärsidén där vi anställer personer som ingen annan skulle anställa och där vår mission är att producera livskvalitet för människor. Vi svär, är förbannade och bullrar av en anledning. Kritiken mot kommunala ledare är både befogad och sann, och trots det klamrar man sig fast vid sin tes som gång på gång visar sig vara kontraproduktiv, för alla förutom den egna kommunala skattefinansierade verksamheten. Ni borde skämmas!

Det vi arbetar med ska inte göras till partipolitik. Vi har goda exempel över hela Sverige där en social bransch understöds med ledning av såväl allians som rödgröna. Det vi arbetar med främjar människor och det är angeläget för alla att främja. Vi kan inte se det på annat sätt att de som bestämmer satt på skygglapparna, omvärldsbevakar dåligt och att det gått prestige i att hålla fast vid sin kommunalfrämjande strategi.

Vi kommer inte sluta låta. Vi kommer inte sluta förmedla vad som sker. Vi kommer inte sluta organisera och samordna oss. Vi kommer höras så länge ni motarbetar de människorna vi arbetar för.

 

STEFAN JOHANSSON 
Styrelsen, Funkibator förening