Debatt. .

2017-06-22 19:13
När de skickas till Afghanistan vet vi inte vad som väntar dem. Migrationsverket och regeringen måste agera Bild: Gemunu Amarasinghe/TT
När de skickas till Afghanistan vet vi inte vad som väntar dem. Migrationsverket och regeringen måste agera

Stoppa utvisningarna till Afghanistan

De har varken släkt eller vänner i Afghanistan. De saknar helt nätverk och lämnas ensamma.

Socialdemokraterna i Växjö kräver ett omedelbart stopp för utvisningar till Afghanistan. Afghanistan är inget säkert land. Det är så osäkert att UD avråder från resor dit. Vi får varje vecka rapporter om bombningar och skjutningar i bland annat Kabul. Under många år har Afghanistan varit drabbat av konflikter. 17 918 personer dödades i landet förra året enligt statistikorganet UCDP. Antalet internflyktingar i landet är stort. Fattigdomen och korruptionen utbredd. Såväl talibanerna som IS har etablerat sig i landet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Några av de ensamkommande räknas upp i ålder, vilket ibland sker på ett, som Migrationsverket själv medgett, godtyckligt sätt. Vi kan tvista om huruvida ungdomarna som deporteras är 18 eller inte, men alla vi som känner en tonåring vet att det inte sker ett mirakel på natten mot 18 år. De är fortfarande unga som behöver råd och stöd. En del av dem som utvisas nu har dessutom ingen relation till landet de utvisas till, en del kan inte ens språket. De har aldrig varit där utan levt i landsflykt i grannländerna. De har varken släkt eller vänner i Afghanistan. De saknar helt nätverk och lämnas ensamma. Det är ungdomar som redan gjort det de trodde var sitt livs farligaste resa, på vägen till Sverige. Nu tvingas de göra en som är ännu farligare. Unga människor som i första hand vill överleva, men de vill inte bara det – de vill också leva. Flera har valt att ta sina liv av rädsla för att skickas till Afghanistan.

Vi är frustrerade och arga. Detta är ungdomar med drömmar och förhoppningar, precis som alla andra ungdomar – de är någons bror, någons barn, någons barnbarn, någons vän. De har mycket att erbjuda vårt samhälle. Detta är slöseri för Sverige men framför allt är det ett svek mot ungdomarna. De har lärt sig svenska, börjat spela fotboll i en lokal klubb, gått med i ett politiskt parti, skaffat sig vänner, vågat börja drömma och äntligen börjat få ett lugn.

När de skickas till Afghanistan vet vi inte vad som väntar dem. Migrationsverket och regeringen måste agera. Det finns många hinder för utvisningar till Afghanistan och både Migrationsverket och regeringen kan agera. Vi är många som reagerar och fler och fler kräver ett omedelbart stopp för utvisningarna till Afghanistan. 

Ungdomarna kom hit 2015. De utbildar sig och har blivit en del av vårt samhälle. 

När vi har tagit barnen i båten, måste vi ro dem i land.

 

Socialdemokraterna i Växjö