Debatt. .

2017-11-16 11:00
Ritningen över det planerade bygget och Växjös nuvarande kommunhus. Bild: White Arkitekter & Janerik Henriksson/TT
Ritningen över det planerade bygget och Växjös nuvarande kommunhus.

Medborgarna får betala för politikernas bekvämlighet

Växjö kommun kan spara 150 miljoner kronor som i stället kan läggas på förbättringar inom skola, vård och omsorg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ett kommunhus ska vara till för medborgarna och är en viktig plats för demokratin. Där tas viktiga beslut för alla medborgare och tillgängligheten och delaktighet i besluten borde vara högst upp på dagordningen. Så har det också oftast varit i Växjö, men när ett nytt kommunhus pressas fram på rekordtid saknas en del av detta.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Inför fullmäktigebeslutet om att sälja det gamla och bygga nytt kommunhus vid stationen ställde många medborgare frågor och lämnade många kreativa förslag.

Oppositionen gav majoriteten möjlighet att rätta till en del av bristerna i beslutsunderlaget genom en minoritetsåterremiss där vi krävde svar på en rad frågor.

Svaren kom på rekordtid. Den Moderatledda majoriteten ”gjorde en snabbutredning” och höll presskonferens. De flesta svaren saknades, några siffror hade justerats men jämförelserna var knappast mer rättvisande än tidigare. Knappt ett ord om var kommunhuset bäst borde lokaliseras. Vi är besvikna.

Det kostar 39,5 miljoner kronor i hyra per år att vara kvar i det befintliga kommunhuset. Hyran i det nya blir bara 35 miljoner påstår M, C, L, KD och MP på presskonferensen.

Jämförelsen bygger på olika avskrivningstider och olika innehåll. 30 respektive 50 års avskrivning ger givetvis lägre årshyra för den längre tiden!

Tillgångar i det nuvarande kommunhuset såsom 200 parkeringsplatser är delvis borta i jämförelsen. Bara 60 av dessa 200 ”värderas” i jämförelsen. Det är två exempel på undermåligt underlag. Bara de ”bortglömda” p-platserna kan värderas till minst 35 miljoner kronor.

Vänsterpartiets linje är, och har länge varit, att behålla det relativt välfungerande kommunhuset i minst tio år. Hyran som ”bara” är 19,5 miljoner täcker nödvändigt underhåll och reparationer.

På det viset sparar kommunen 150 miljoner kronor i hyrespengar för lokaler och de pengarna kan i stället användas till efterfrågade förbättringar inom skola, vård och omsorg. Under de tio åren ska frågan om kommunhusets framtid utredas förutsättningslöst i dialog med anställda och medborgare.

Det saknas en rejäl utredning om det planerade ”vardagsrummet”. Är det verkligen ett sådant Växjöborna behöver eller riskerar det att bli ett ”tillhåll” som kräver dygnet runt-bevakning. Är detta en blågrön idé som medborgarna ska betala för framöver eller har ni bara köpt arkitektens förslag?

Sälj kommunhuset och använd vinsten till vanlig kommunal drift, tycks vara alliansens oansvariga devis. Vi har två invändningar. Använd inte engångsintäkter till den dagliga driften utan till investeringar, är det ena.

Den andra är sunt förnuft från den gamle Centerledaren Hedlund: Sälj inte skinnet förrän björnen är skjuten. Vad vet ni egentligen om vilken vinst det blir?

Skanska och Jernhusen vid Norra Järnvägsgatan har det blivit trots att ett seriöst alternativ med ett nytt kommunhus i Dalbo presenterats för kommunledningen.

I debatten har fler alternativ kommit fram men inte i det blågröna remissvaret. Uppgiften från fullmäktige till de blågröna var att belysa lokaliseringen. Med lite sans och balans väntar Växjö kommun med att bygga nytt kommunhus!

Örjan Mossberg 
Gruppledare Vänsterpartiet