Debatt. .

2017-08-24 07:00
”År 2006 valde riksdagen att rösta ner förslaget om att förbjuda minkfarmning. År 2015 visade en undersökning (Novus) att åtta av tio svenskar vill se ett förbud.” Bild: Patric Söderström/TT
”År 2006 valde riksdagen att rösta ner förslaget om att förbjuda minkfarmning. År 2015 visade en undersökning (Novus) att åtta av tio svenskar vill se ett förbud.”

Djur är inte kläder

Det måste få ett slut. Jag orkar snart inte mer. I 17 år har jag kämpat och under den tiden har cirka 17 miljoner individer fått sätta livet till. För sin skönhets skull. För vår fåfänga.

Under de senaste dagarna har vi fått se hemska bilder från Finland där rävar sitter i sina små burar med alldeles för mycket hud på den lilla kroppen. Allt för att människor ska få så mycket päls som möjligt. I Sverige är det knappast bättre även om just rävfarmning inte förekommer eftersom det inte är lönsamt med de stränga regler som finns. Här är det i stället främst minkar som faller offer i industrin även om ett mindre antal kaniner också hålls för pälsproduktion.

Nu i början av augusti fick vi dessutom återigen höra att minkfarmarna inte följer lagen. Under 2016 gjordes åtta inspektioner på de ungefär 70 farmar som finns i Sverige. Av dem var sex föranmälda inspektioner. Endast sju protokoll har lämnats ut och på dessa sju farmar hittade länsstyrelsen brister som exempelvis för lite bomaterial, dålig luft, trasiga burar, dålig tillsyn och saknade journaler. En av farmarna hade inte ens tillstånd för sin verksamhet.

För det första är det skandal att endast åtta inspektioner har gjorts under året och för det andra är det oförståeligt att en verksamhet som gång på gång uppvisar allvarliga brister får fortsätta hålla djur. Det är inte första gången som länsstyrelser i landet hittar brister på minkfarmar. Det lät likadant förra året och året innan dess och året innan dess. Men på något outgrundligt sätt blir de kvar.

Cirka 270 miljoner kronor är pälsarna värda för Sveriges export. Men det är pengar färgade av minkars blod, och pengar vi så klart klarar oss utan. Varje år dödas ungefär en miljon individer för att deras päls ska bli en kläddetalj eller accessoar. Kännande, tänkande individer som har berövats chansen till ett bra liv och nekats möjligheten att utföra naturligt beteende. Något som djuren enligt svensk lag har rätt till, men som länsstyrelserna gång på gång ser att minkfarmarna inte efterlever.

Runt omkring i Europa börjar länder sätta stopp för lidandet och pälsfarmarna försvinner. Men medan Tyskland, Storbritannien, Österrike, Kroatien och fem ytterligare länder har avvecklat eller är på väg att avveckla all pälsproduktion står Sverige kvar på fel sida. Världens bästa djurskydd, eller? År 2006 valde riksdagen att rösta ner förslaget om att förbjuda minkfarmning. År 2015 visade en undersökning (Novus) att åtta av tio svenskar vill se ett förbud. Det är dags att politikerna lyssnar på folket i denna fråga och ställer sig på djurens sida. Rävar och chinchillor hålls inte längre på farmar i Sverige. Nu vill vi se ett totalt förbud. Inget djur ska behöva lida för sin päls skull. Djur är inte kläder! Det måste få ett slut.

 

Madeleine Johansson 
Ledamot i Djurens Rätt Växjö