Debatt. .

2017-06-01 09:03
I helgen var det kongress för Miljöpartiet de gröna och på plats i Linköping fanns 13 representanter från Kronobergs län.  Bild: Stefan Jerrevång/TT
I helgen var det kongress för Miljöpartiet de gröna och på plats i Linköping fanns 13 representanter från Kronobergs län.

Bra genomslag för Kronobergs miljöpartister

I helgen var det kongress för Miljöpartiet de gröna och på plats i Linköping fanns 13 representanter från Kronobergs län. Lokalavdelningen i Växjö var välrepresenterad med nio personer. 

Tobias Adersjö blev invald i riksvalsberedningen. Distriktet fick igenom en viktig punkt om de ensamkommande från Afghanistan där kongressen röstade för att vi i MP ska verka för att ingen skickas tillbaka till Afghanistan under rådande omständigheter samt att Migrationsverket ska bli bättre på att följa UNHCR:s rekommendationer. Vi är stolta över att vi fick igenom denna skärpning. Grön ungdom drev också igenom ett viktigt beslut om att de ensamkommande som kom till Sverige 2015 ska få permanenta uppehållstillstånd. I rådande parlamentariska läge kommer vår partistyrelse att få svårt att vinna gehör för dessa viktiga förslag. Därför är det nu upp till de andra partierna att bekänna färg för hur vi tar hand om dessa mycket utsatta personer.

På temat hållbara städer tog kongressen beslut om att verka för att införa en mobilitetsnorm i stället för en parkeringsnorm. Detta innebär att bygga mer i städerna där det inte är självklart så att alla boende har egen bil. I stället kan man vara ansluten till en bilpool, ha tillgång till elcykel och kollektivtrafik. Detta vill vi gärna pröva i Växjö för att skapa en mer hållbar stad där människor får ta plats, inte bilarna. Miljöpartiet de gröna vill också ha gemensamma biljettsystem mellan olika regioner så att det blir lätt att ställa bilen. Det ska vara lätt att göra rätt! Miljöpartiet de gröna vill också driva att elcyklar och lastcyklar ska kunna erbjudas som skattebefriad löneförmån.

Vi är glada för att kongressen tydligt tog ställning för inrättandet av en djurskyddsmyndighet. Alltför många djur lider i Sverige trots att vi i grunden har en god djurhållning och lagstiftning. Med en djurskyddsmyndighet kan förhoppningsvis dessa lagar få en bättre efterlevnad.

Mycket behöver göras för de människor som tar sin tillflykt till Sverige och under etableringstiden behöver mer hända. Därför lade partistyrelsen fram en proposition med flera förslag. Asylsökande ska kunna arbeta från dag ett och de som har subventionerade anställningar eller studerar ska i större utsträckning kunna få permanenta uppehållstillstånd. Vi vill också att de personer som beviljas uppehållstillstånd i större utsträckning ska hänvisas boende i samma kommun som de varit asylsökande. Människor mår inte bra av för många uppbrott.

Miljöpartiet de gröna vill att hela Sverige ska leva och därför tog kongressen beslut om att vårt mål är att höja Sveriges självförsörjningsgrad av mat. Det skapar fler jobb på landsbygden och gör att människor kan bo kvar.

Miljöpartiet de gröna i regering har under våren lanserat en miljö- och klimatoffensiv med flera starka förslag. Vi vill exempelvis satsa 100 miljoner per år för att mindre plast ska hamna i hav och natur. Kongressen tog beslut om att vi ska verka för ett förbud mot tillsatta mikroplaster inom två år. Vår ambition är att utsläppen från bränsle ska minska med 40 procent genom bränslebytet som innebär en högre inblandning hållbara biodrivmedel i det som folk tankar. Bonus-malus för bilar är på gång som innebär en bonus för de som köper en miljösmart bil och högre skatt för de med höga koldioxidutsläpp. En flygskatt, som svenska folket stödjer, är en självklarhet för oss. Flyget måste bära en större del av sina miljökostnader! 

Världen behöver ledarskap i klimatfrågan mer än någonsin. Miljöpartiet de gröna i regering visar vägen. Vi har höjt Sveriges miljö- och klimatbudget med 73 procent och siktar på att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Nu är vi inspirerade av en spänstig kongress och arbetar vidare ännu hårdare för en mer hållbar värld.

 

Cheryl Jones Fur, Magnus Folcker & Magnus P. Wåhlin 
Miljöpartiet de gröna i Växjö