Debatt. .

2017-05-25 06:58
”En allvarlig baksida av nätets mångfald är att högerextrema troll sprider hat och lögner på sociala medier. Lögner som även goda människor tror på och sprider vidare”, skriver debattören Lars Edqvist.  Bild: Håkon Mosvold Larsen
”En allvarlig baksida av nätets mångfald är att högerextrema troll sprider hat och lögner på sociala medier. Lögner som även goda människor tror på och sprider vidare”, skriver debattören Lars Edqvist.

Alternativ behövs till dinosaurier och troll

En gång för inte jättelänge sedan fanns i Växjö tre dagliga tidningar som konkurrerade om att vara först med nyheterna. De tävlade om att vara bäst på att kritiskt granska de lokala makthavarna.

De tre tidningarna hade varsin ledarsida, en blå, en grön och en röd, som fick slipa argumenten i kampen om människornas själar.

Jag var med på den tiden och kommer ihåg hur vi journalister stimulerades och läsarna gynnades av konkurrensen. Med glädje minns jag empatiska och pålästa lokala ledarskribenter som Agne Staaf, Kjell Göthe och Stig Martinsson.

I dag är situationen en helt annan. Det finns bara en daglig tidning i Växjö. Sociala medier på internet har tagit över mycket av nyhetsförmedlingen från professionella journalister. Mångfalden i de sociala medierna har goda sidor. Fler kan göra sin röst hörd.

En baksida är att amatörer tagit över de professionella journalisternas viktiga roll. Det bidrar till minskad kunskap om många viktiga frågor.

En allvarlig baksida av nätets mångfald är att högerextrema troll sprider hat och lögner på sociala medier. Lögner som även goda människor tror på och sprider vidare. Jag har själv sett exempel på hur goda vänner i god tro spridit lögner, påhittade av högerextrema hatare. Inte minst när Åsa Romson var språkrör i Miljöpartiet såg jag många exempel på hur påhittade citat spreds på Facebook. 

När så kallade ”fake news” ersätter granskande journalistik lämnas fältet öppet för makthavare att bära sig åt hur som helst.

Under mina år som politiker har jag sett många missförhållanden som finns kvar att granska. Visst finns det i dag god lokal journalistik i Växjö, men det behövs konkurrens för att få journalisterna att gräva djupare.

När organisationernas informationsavdelningar allt oftare ser det som sin uppgift att sprida en glättad bild av verkligheten behövs också fler riktiga journalister som kan berätta hur det verkligen är. Det finns ett starkt behov av att avslöja sanningen bakom de vackra orden.

Numera finns bara en dominerande ledarsida i Växjö, Smålandspostens. Med växande förvåning har jag sett hur skribenterna där och på andra stora svenska tidningar alltmer liknar dinosaurier.

I en tid då vi behöver mer medkänsla med medmänniskorna, mer miljötänkande och mer nya idéer för att rädda världen går de motsatt väg. De verkar hitta sin inspiration långt tillbaka i tiden, i tider då människovärdet stod lågt i kurs.

Det senaste året, sedan jag slutade med politiken, har vänner kommit till mig och sagt att vi måste göra något åt mediesituationen i Växjö. De är trötta på ledarsidor som till synes är helt befriade både från nya idéer och medkänsla. Jag håller med dem som är trötta på dessa dinosaurier.

Därför har jag engagerat mig i arbetet med att skapa ett alternativ till känslolösa bakåtsträvare. Nu gläds jag verkligen åt att Växjö får en ny röst genom ETC Växjö. En röst som kan stå upp mot ondskan och sprida budskapet om medmänsklighet, feminism, rättvisa och om vikten av att rädda miljön. Våra barn och barnbarn är värda en bättre- framtid än den som följer i spåren på hatare och klimat-förnekare. Det behövs alternativ till både åsiktsdinosaurier och nättroll.

Länge leve verklig mångfald i medierna!

 

Lars Edqvist  
Tidigare medarbetare på Kronobergaren, Smålandsposten och Växjöbladet